Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Sushi - maki, ura-maki og nigiri

Publisert: 04.09.2012 @ 22:00 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 7

P lrdag prvde jeg spise sushi for andre gang. Frste gang ble jeg litt skremt for sushi, for det smakte ikke godt. Jeg laget sushi med min venn Linn Therese som er konditorkokk og hennes samboer som ogs er restaurant kokk. Vi brukte selvflgelig villaks som samboeren fisket opp fra elven dagen fr. lage sushi var spennende og nytt for meg, litt vanskelig, men absolutt verdt det!

Vi laget ogs fritert laks, nam!

Vi laget tre typer sushi: Maki (nori/sjgress p utsiden), Uramaki (nori/sjgress p innsiden) og Nigiri (risball)

Vi laget sushi til 4 personer

Sushiris (nishiki):
- 4 dl sushiris
- 3 ss riseddik
- 3/4 ts salt
- 3/4 ss sukker

Skyll risen i kaldt vann, til skyllevannet blir klart. La risen ligge i kaldt vann i ca 30 minutter.

Hell av skyllevannet og ha i like deler vann som ris (4 dl). Kok opp risen og la den fosskoke i 2-3 minutter. Skru ned varmen til lav og la risen koke videre i 20-30 minutter.

Ha risen i en plastbolle og dekk bollen med en fuktet kjkkenhndkle. Lag sushieddik av riseddik, salt og sukker. Vend eddiken i risen forsiktig, litt og litt. Risen skal vre klebrig og ikke for blt. Det er derfor viktig at du justerer med sushieddiken. La risen hvile under fuktet hndkle til du er klar til rulle sushirullene. Den skal vre romtemperert.

Grnnsaker & frukt:
Avocado
Mango
Agurk
Vrlk

Avocado, mango og agurk kuttes opp i tynne strimler. Vrlk kuttes opp i tynne skiver.

MAKI (NORI P UTSIDEN):
- Laks
- Agurk, avocado & mango
- Noriark (sjgress)

Skjr laksefilet i strimler, ikke for tykke. Legg noriark p bambusmatte. Dypp fingrene i en skl med vann, dette er for at risen ikke skal vre klbete p fingrene. Fordel et tyng lagt med ris over noriarket, nesten helt ut i kantene. Legg strimler av laks og grnnsaker

Rull sammen noriarket til en rull ved hjelp av bambusmatten. Ha litt vann i kantene hvis noriarket ikke limer seg sammen.

Dypp en skarp kniv i vann fr du kutter. Del hver rull i to, og deretter i to og to, da fr du 8 biter av hver rull.



URA-MAKI (NORI P INNSIDEN):
- Laks
- Wasabi
- Noriark
- Agurk, avocado, mango & vrlk


Skjr laksefilet i strimler. Fukt fingrene med kaldt vann. Legg et noriark over bambusmatten, og fordel ris over. F ris ut i kantene nesten helt ut i kantene. Snu noriark og ris p hodet, slik at noriark ligger verst. Smr et tyng lag wasabi i midten og fordel grnnsaker over. Rull sammen uramakien, og klem godt rundt med matten.

Dypp kniv i vann. Del rull i to, deretter i to og to. Samme som med makien.




NIGIRI (RISBALL):
- Ris
- Laks

Skjr et jevnt stykke av laksefileten. Deretter skjrer du i 2-3 mm tynne skiver.

Dypp hendene i vann. Ta ca 1 ss ris i hnden og form den oval. Legg lakseskiver over risballen og bre den utover og nedover slik at risen og laksen fester seg til hverandre.

Vi serverte sushi med soyasaus, wasabi, chillimajones og wasabimajones.
Og p toppen av det hele hadde kokken i huset laget nuddelsuppe med blskjell, det var godt det!

Liker du sushi eller vil du prve sushi?

Ha en fin kveld!
- Kokkeliten

7 kommentarer

Postet av: Famwangaasegg-Mamma & Theamor

Dette skal vi lage, har alltid hatt lyst til lage sushi. N har jeg ikke smakt det da, men er ikke fremmed for smake..

Man kan jo ogs bruke mye annet enn laks, som kylling, egg, eller ren vegetar sushi. Tror jeg skal prve meg p litt forskjellig, gleder meg! :)
Dato: 04.09.2012 Tid: 22:27 URL: http://www.famwangaasegg.blogg.no

Postet av: Kokkeliten

Famwangaasegg: Sl deg ls! Jeg fikk skrekken for sushi nr jeg smaket ferdigpakke fra Meny. Men dette smakte veldig godt, anbefales p det sterkeste! Og det er mye du kan variere rullene med, prv f.eks med grnnsaker og chillimajones. Lykke til! :-))
Dato: 04.09.2012 Tid: 22:34 URL: http://kokkeliten.blogg.no/

Postet av: Famwangaasegg-Mamma & Theamor

Der har du det, synes de pakkene bde ser og lukter motbydelig..sambo spiste en gang.. Men jeg har lyst til prve lage selv, m jo vre en helt annen smak, ogs gleden over ha laget det selv er jo uslelig:)

Chilimajones hrtes spennende ut, takk for tips:)
Dato: 04.09.2012 Tid: 22:41 URL: http://www.famwangaasegg.blogg.no

Postet av: Kokkeliten

Famwangaasegg: Ja og det er en glede bruke tiden sammen p kjkkenet nr du lager det. Tenn noen lys og kos dere :-)
Dato: 04.09.2012 Tid: 22:50 URL: http://kokkeliten.blogg.no/

Postet av: Famwangaasegg-Mamma & Theamor

Takk for det, det skal vi:)
Dato: 04.09.2012 Tid: 22:59 URL: http://www.famwangaasegg.blogg.no

Postet av: elin eiksen bjrklund

Synes jo den friterte laksen din s fantastisk herlig ut ogs jeg da,og fikk lyst til prve bde de og sushi. Har du noe oppskrift p den???
Dato: 19.09.2012 Tid: 11:33 URL:

Postet av: Kokkeliten

elin eiksen bjrklund: Hei beklager for sent svar! Laksen blir dyppet i "tempurarre" fr den friteres. Men vi hadde ferdiglaget "tempurarre", men du kan prve google for se hvordan du lager det. :)
Dato: 24.09.2012 Tid: 22:03 URL: http://kokkeliten.blogg.no/

Skriv en ny kommentar

hits