Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Kategori: BAKING

Fastelavnsboller med jordbær og krem

Publisert: 10.02.2013 @ 21:27 Kategori: BAKING Kommentarer: 7

Det er fastelavnssøndag og det er tid for fastelavnsboller. Fastelavnssøndag er den siste søndagen før fasten, og etter tradisjon feiter vi oss opp med fastelavnsboller denne dagen. Fastelavensboller kan fylles med så mangt, som pisket krem, sjokoladekrem, bringebær eller jordbær. Men jeg foretrekker jordbær og pisket krem. 

Fastelavnsbollene fraktet vi til svigermor på selveste morsdag, og vi nyter det!

Her bruker jeg oppskrift på hveteboller som jeg fikk av min kjære sjef, Mona :-) Som alltid blir like stor suksess!


Til ca 15-16 boller, trenger du:
- 500 gram hvetemel
- 100 gram smør
- 3 1/2 dl melk
- 50 gram fersk gjær
- 100 gram sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts kardemomme
- 1 ts salt
- 1 ts bakepulver
- 3 dl fløte
- 1 ts vaniljesukker
- 1 dl jordbærsyltetøy 
- 1 dl melis

Smelt smør og ha i melk, og varm dette til fingervarmt. Tilsett smuldret gjær og rør rundt. Ha alt det tørre i en bolle og tilsett gjærblandingen. Start kjøkkenmaskinen på det svakeste til det er blandet, og kjør den på nesten full styrke i 5-10 minutter. Dekk bollen til med fuktet kjøkkenklut og la deigen heve til dobbel størrelse, dette tar ca. 30-45 minutter.

Når deigen er ferdig hevet har du deigen på et melet underlag, og trill 15 like store runde emner. Ha emnene på et bakepapirkledd brett og la de etterheve i 45 minutter.Stek bollene på 200-225 grader i 10-12 minutter. Resultatet kan varierere fra ovn til ovn, prøv deg frem med din. 

Avkjøl bollene på en rist. 

Pisk kremen lett med vaniljesukker, ikke pisk for mye. 

Del bollene i to og fordel et lag med syltetøy og krem. Ha på toppen av bollen og dryss over melis.
Nyt!
- Kokkeliten 

Det beste hamburgerbrødet

Publisert: 04.02.2013 @ 16:30 Kategori: BAKING Kommentarer: 2

Det aller beste hamburgerbrødet lager du selv. Og mens du først er i gang, lag i større porsjoner som du kan fryse ned. Og bruke i senere anledning. Denne deilige oppskriften fikk jeg av min kjære sous chef Leo, som stadig lærer meg noe nytt. Denne oppskriften har jeg laget en del ganger nå, og det er lekende lett og få det mykt og luftig. Prøv denne oppskriften, jeg skal love deg du ikke blir skuffet. Her bruker jeg å elte inn det myke smøret til slutt. Til denne oppskriften trenger du kjøkkenmaskin med eltekrok. Til 8 stk hamburgerbrød trenger du: - 400 ml melk
- 740 gr hvetemel
- 20 gram tørrgjær
- 30 gr sukker
- 4 gr salt
- 40 gr smør, i terninger
- 4 ss sitronjuice
- Vann + sesamfrø

Ha alt det tørre til gjærdeigen i en stor bolle, med unntak smør og sitron. Varm opp melk til fingervarmt og ha melken i det tørre. La maskinen gå i ca 10 minutter på middels fart, følg alltid med på maskinen. Plutselig kan den falle ned fra benken :-) Tilsett smør i små terninger og sitronjuice og elt til deigen slipper kantene i bakebollen, la den elte videre i 3-4 minutter. Dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i hvertfall 30-60 minutter, til dobbel størrelse. Du skal nå ha en smidig og elatisk deig, som gjør det lett å forme brødene. 
 

Ha deigen på et melet underlag og del den i 8 like store deler, à ca 150 gram. Trill emnene til boller og trykk dem flate. La brødene heve et lunt sted i ca 30-45 minutter. Pensle brødene med lunkent vann og dryss over litt sesamfrø på alle brødene. Press brødene forsiktig ned om de har hevet mye i høyden.  Stek brødene i 11-12 minutter på 200-225 grader. Steketiden og resultatet kan variere fra ovn til ovn, så prøv deg frem med din ovn. 

Brødene avkjøles på rist.

Ha ditt ønske av tilbehør og dressing på ditt brød, og server. 

Bon appetit!
- Kokkeliten 

Kråkebolle - min nye favorittbolle!

Publisert: 13.01.2013 @ 14:46 Kategori: BAKING Kommentarer: 12

Kan jeg friste deg med nybakte deilige kråkeboller? Dette er oppskriften til min kjære sjef som er kjempe flink med gjærbakst og baking. Disse deilige bollene fikk jeg smakt første gang i fjor sommer. Smaker det samme som skillingsboller, bare enklere å lage. Til 9-10 stk boller trenger du:

- 3 1/2 dl melk
-100 gr meierismør
- 50 gr fersk gjær (1 pk)
- 500 gr hvetemel
- 100 gr sukker
- 1/2 ts vaniljesukker
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts bakepulver
- 1/2 ts kardemomme

Kanelfyll:
- 50 gr mykt smør
- 1-2 ss kanel, malt
- 3 ss sukker

Ha alt det tørre i en stor bakebolle.

Start med å smelte smør. Tilsett melk og varm det opp til fingervarmt. Tilsett smuldret gjær. Rør litt rundt.

Tilsett gjærblandingen i det tørre. Bruk helst kjøkkenmaskin med eltekrok, da oppnår du best resultat. La maskinen gå for fullt i ca. fem minutter. Tilsett mel om det trengs. Strø litt hvetemel over og dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle eller plast. Og la deigen heve et lunt romtemperert rom i ca. 30 minutter.
 


Lag kanelfyllet i mellomtiden. 

Nå skal deigen være dobbel så stor og lett å forme. Trill deigen i like store deler. Ha delene på et bakekledd brett. Det skal ca. bli 9-10 stk boller av denne oppskriften. Bruk en saks til å klippe et nokså dypt kryss på toppen av hver bolle. Bruk en skje og ha en liten klatt med kanelfyll i hver bolle. Etterhev bollene i 15-30 minutter. 

 

Stek bollene midt i ovnen på 200-225 grader i 10-12 minutter.
Prøv deg frem, steketid kan variere fra ovn til ovn.Avkjøl bollene på brettet stående på en rist.

Nå kan du nyte nybakte deilige boller og med en kopp kaffe eller te.Kråkebollene kan fint fryses.  

God fornøyelse!
- Kokkeliten 

Nanbrød med yoghurt

Publisert: 12.01.2013 @ 21:57 Kategori: BAKING Kommentarer: 2

Nanbrød er et viktig tilbehør til indisk mat, det blir ikke det samme uten. Dette var første gang jeg laget det selv, og jammen meg var det godt. Nanbrød stekes tradisjonelt i tandoriovn, men det er ikke akkurat noe som er vanlig å ha i hjemmet. Men nanbrød går fint an å lage i vanlig ovn. Prøv du også! Til 6 store brød:
- 2 dl melk
- 1 ss sukrin / 2 ss sukker
- 1/2 pk fersk gjær

-600 gr hvetemel
- 1 ts salt
- 2 ts bakepulver
- 4 ss olivenolje
- 3 dl Tine Matyoghurt Naturell
- 1 ss Garam Masala krydder

Varm melken til den er fingervarm. Ha i sukrin/sukker og smuldret gjær og rør rundt. La dette stå i 15 minutter.

Tilsett de øvrige ingrediensene i en stor bakebolle. Ha i melkeblandingen. Bruk mye mel, deigen skal være glatt og smidig. Ikke klissete. La deigen stå et lunt sted tildekket i ca 1 time.  Sett stekeovnen på 250-275 grader.

Ha deigen på et melet underlag og del opp i 6 like store deler. Trykk de flat og kjevle de til de er runde og 1/2 cm tykke. 

Legg brødemnene på et kledd stekeplate og stekes i midten av ovnen i 2-4 minutter. Snu brødene en gang underveis. Ha et øye til brødene i ovnen, de kan fort bli brent når ovnen er varm,
Resultatet kan variere alt etter hvordan din ovn steker, så prøv deg fram til du har fått fin farge og gjennomstekt. Jeg hadde mine 6 minutter i ovnen.

Serveres straks eller varmes opp igjen når du skal servere maten.Brødene kan også fryses og brukes til neste gang du skal ha indisk.

Nyt!
- Kokkeliten 

hits