Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Arkiv mned: januar 2013

Norsk lasagne

Publisert: 30.01.2013 @ 16:51 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 3

På skole kantinen jeg jobber i har vi laget denne typen lasagne, bare den er laget uten pastaplater og er heller erstattet med poteter. Den var veldig populær, solgte mye og fikk masse skryt. Noe jeg syns er artig og gøy. Samboeren min ville også prøve denne retten og spurte pent om jeg kunne lage denne middagen til han. Flink som jeg er, laget jeg middagen klar i går kveld som gjorde at jeg bare måtte ha ost på og inn i ovnen. Det er veldig greit å komme hjem å slippe og lage middag, alt vi kunne gjøre var å vente og gjøre andre ting. Jeg vil dele denne deilige retten med dere fine lesere og håper dere nyter den, for denne må dere prøve!Til 3-4 porsjoner:
- 400 gr karbonade- eller kjøttdeig
- 1 stk gulløk, finhakket
- 1 stk kinahvitløk, finhakket
- 1/2 stk purre, finhakket
- Litt olivenolje og smør, til steking
- 1 stk boks hakkede tomater
- 2 ss rosmarin
- Salt & nykvernet pepper 
- 1 1/2 - 2 dl vann 

Annet:
- Amadine poteter
- 4 dl melk
- Maizena 
- Salt og hvitt pepper
- 2 skiver mager ost

Start med å koke amandine poteter mør i vann under lokk. Kok nok til at det dekker en ildfast form. Avkjøl potetene og kutt dem i skiver.

Kutt grønnsakene og fres dem i litt smør og olivenolje. Ha i kjøttdeig og la dette steke i ca 2 minutter, krydre litt med salt og pepper. Ha i boks med tomater, litt vann og rosmarin, og la sausen putre i noen minutter på middels varme. Smakes til med salt og pepper.Mens kjøttsausen står og putrer for seg selv, lager du hvitsausen. Kok opp melk og spe med Maizena til riktig tykkelse, la den koke på lav varme i 1-2 minutter. Ha i ost og smak til med salt og hvit pepper.

Ha potetskivene i den ildfaste formen og deretter ha over den hvite sausen. Tilslutt kjøttsaus. Dryss litt revet ost over og stekes på 200-225 i 15-20 minutter, eller til osten er gylden.Denne retten kan lages dagen før, med unntak til å ha osten på toppen.

Server med salat og kesam/rømme. God middag!
- Kokkeliten 

Skinkestek

Publisert: 28.01.2013 @ 17:27 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 0

Skinkestek er noe butikkene selger hele året. Det beste er å tilberede skinkesteken selv. Jeg langtidsstekte skinkesteken på lav temperatur. Denne skal jeg love var perfekt, og ikke tør noe som de fleste opplever med skinkestek. Jeg krydret min skinkestek med salt, nykvernet pepper og hvitløk.

På søndag fikk vi besøk av min storebror og samboer, som hadde medbrakt gulrotkake, som smakte helt fantastisk!   Til 4 personer:
- 1450-1500 gr surret skinkestek, ukokt
- Salt & nykvernet pepper
- Hvitløkspulver

Gni skinkesteken inn med salt, pepper og hvitløkspulver i to omganger noen dager i forveien. 

- Litt purre, i små biter
- 1/2 stk gulløk, grovhakket 
- 1 stk gulrot, i små biter
- Litt sellerirot, i små terninger
- 2 ss TINE Meierismør, til steking 
- Ca 5-6 dl vann 

Sjysaus:
- Stekesjyen
- Maizena
- Kjøttbuljong etter ønske 

Sviss grønnsakene i en dyp kjele med smør. Pass på varmen at det ikke blir for varmt og at smøret får farge. Grønnsakene skal være blanke og gode. Ha litt vann i pannen, bare for å gi det et lite fres. Ha grønnsakene med vann i en ildfast form. Ha skinkesteken på toppen og stikk et termometer inn. Skinken skal stekes på 125 grader til termometeret viser 76 grader.

Bruk en spiseskje til å dyppe i kraften for å ha dette over skinkesteken mens den stekes, dette gjøres hvert 20 minutt. Fyll på mer vann om nødvendig.Når skinkesteken er ferdig, lar du den hvile på et skjærebrett i 10-15 minutter.

Mens steken hviler, lager du sjysausen. Sil sausen over til en liten panne. Varm den opp og spe med Maizena til sausetykkelse.

Serveres med kokte poteter, surkål eller hodekålstuing, stekte eller kokte grønnsaker.


 

Den fantastiske kaka, som ble ganske oppspist av oss fire!


God middag!
- Kokkeliten 

Hvitvindampede blåskjell med sjalottløk, hvitløk og basilikum

Publisert: 27.01.2013 @ 13:34 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 0

Etter en lang uke på jobb, er det godt å sitte seg ned med sin kjære og nyte et deilig måltid og fin atmosfære med levende lys. Her vil jeg dele med mine fine lesere om hvor enkelt det er å lage gode blåskjell. Se her!Til 2 porsjoner:
- 1 kg ferske blåskjell
- 1 stk sjalottløk, finkuttet
- 1 stk kinesisk hvitløk, finkuttet
- 1 ss TINE Meierismør
- 1 ss olivenolje
- 1 skvett hvitvin
- 1 dl fløte
- 2 ss frisk basilikum el. timian

Se i gjennom blåskjellene med å skylle de med kaldt vann i noen minutter. Ha de blåskjellene som er lukket seg og ikke har synlige skader, de andre kastet!

Finkutt sjalottløk, hvitløk og basilikum. Fres sjalottløk og hvitløk kjapt med smør og olje på høy varme. Ha i blåskjell og en liten skvett hvitvin og ha på lokk. La blåskjellene dampe på høy varme under lokk, rist på pannen av og til. Blåskjellene er ferdig når alle er åpnet. Ha i fløte og finhakket basilikum. Serveres straks.

Server med fersk baguette og godt myknet smør. Her vil jeg anbefale Jacobs Utvalgte stenovnsbakt baguette som smakte utrolig godt med blåskjellene. 

God middag!
- Kokkeliten

Chicken curry - hot og velsmakende

Publisert: 18.01.2013 @ 19:26 Kategori: MIDDAG: KYLLING Kommentarer: 0

Hva er vel bedre enn hjemmelaget kylling i karri og samle seg rundt bordet med dine kjære nære og nyte deilig indisk? Denne oppskriften har jeg lånt av TINE.no sine oppskrifter, takk for velsmakende oppskrift TINE!Til 2 porsjoner trenger du:
- 2 stk kyllingfilet, i små biter
- 1 ss TINE Ekte Meierismør

Saus:
- 1 stk kina hvitløk, finhakket 
- 1 ss TINE Ekte Meierismør
- 1 ss karri
- 1/2 ts salt
- 1/2 ss tomatopure, kan sløyfes
- 1 ts fersk revet ingefær (evt. tørket)
- 1 ts garam masala
- 1 ts gurkemeie
- 1/2 ts hot chillipepper
- 1/2 dl vann
- 2 dl TINE Creme Fraiche Lett, evt. TINE Matyoghurt

Dryss:
- 1 dl frisk koriander/sitronmelisse

Tilbehør:
- 1 1/2 dl ris
- 1 stk gul paprika, finhakket
- 1/2 stk purre, finhakket
- 1/2 stk tomat, i båter

Kok ris etter anvisning på pakken. 

Tørk av kyllingfiletene og skjær dem i små biter. Stek dem ganske raskt i smør, til de er gyldenbrune. Pass på varmen slik at ikke smøret blir brent eller brunt. Ta kylling ut av pannen.

Ha hvitløk i pannen og ha i det tørre. Og stek det i 10 sekunder. Ha i resten av ingrediensene og gi den et oppkok. Bruker du matyoghurt har du i yoghurten tilslutt etter du har hatt i kylling og lav varme, ellers klumper den seg. Sausen smakes til med kayenne pepper og chillipepper. Og evt. noen dråper sitron- eller limejuice. Finhakk løk og purre og fres det raskt med litt smør og olje. Smak til med salt og pepper.

Denne retten smaker utrolig godt med nanbrød som du finner oppskrift til her!

God middag!
- Kokkeliten
 

Ørretfilet med fullkornsris, lettstekt miniasparges, marinert cherrytomat og sitronsaus

Publisert: 17.01.2013 @ 21:35 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 1

Når jeg er alene hjemme og har besøk av min kjære venninne som er kokk, da er det på tide å slå seg løs og kose seg på kjøkkenet. Det ble et velsmakende måltid før vi gikk på svømming sammen. Selv ble vi veldig trøtt og slapp etter middag. De sier at du blir ofte trøtt av å spise fisk, jeg begynner å tro at det er sant. MEN, fisk er godt og er godt for kropp og sjel.  Til 2 porsjoner:
- 2 stk fersk ørretfilet, porsjoner
- Salt & nykvernet pepper
- Litt sitronjuice

Garnityr
- 1 dl fullkornsris
- 1 pakke miniasparges
- Litt maldonsalt
- 4-5 stk cherrytomater
- Litt balsamicokrem

Sitronsaus
- 1 stk sjalottløk, finhakket
- Litt purreløk, i tynne skiver
- Litt smør, til steking
- 1/2 ts hvetemel
- 2 dl kremfløte
- Juice av 3/4 av sitron
- Litt hvitvineddik

Kok ris etter anvisning på pakken.

Krydre ørretfiletene med salt og pepper, og skvis på sitronjuice. Stekes i varm stekepanne med 50/50 smør og olje i 1 1/2-2 minutter på hver side. Settes så i ovnen på 200 grader i 5-10 minutter. La ørretfileten hvile i 1-2 minutter før du serverer. 

Miniasparges stekes i en liten stekepanne med smør på middels varme til de har fått en fin farge og mykere.  Strø litt maldonsalt over. 

Cherrytomtatene kuttes i båter og vendes med litt balsamicokrem. Sitronsaus:
Finhakk sjalottløk. Del purre i to og kutt den i tynne skiver. Dette svisses med litt smør til de har fått fin gylden farge. Ha i litt hvetemel og rør rundt. Tilsett fløten og la den småputre i noen minutter. Smak til med sitronsaus, hvitvineddig, salt og pepper. 

Nå kan du nyte din deilig ørret middag med masse godt tilbehør, velbekomme!

God middag!
- Kokkeliten 

Pølsegryte med tomat og maccaroni

Publisert: 15.01.2013 @ 22:07 Kategori: MIDDAG: KYLLING Kommentarer: 1

Hei kjære lesere. Jeg har nettopp kommet hjem fra svømming. Og må si det er skikkelig kaldt ute. Som jeg tenkte for meg selv når jeg gikk ut av gymhallen, 'du vet det er kaldt ute når håret fryser til is'. Og det var ikke noe artig, må huske å tørke håret mitt neste gang! Før svømminga hadde jeg meg et skikkelig måltid som er utrolig enkelt, men supergodt. Det ble mye for meg selv, så jeg fryset ned restene. Kjekt å ha i nød når man er alene hjemme. Til 2 porsjoner:
- 2 dl maccaroni
- 1 stk gulløk, finhakket
- Litt olivenolje
- 1/2 stk squash, i skiver
- 1 stk grovhakkede tomater boks
- 4 stk kylling wienerpølse
- 1 dl vann
- Mais etter ønske

Kok maccaroni etter anvisning på pakken.

I mellomtiden lager du pølsegryten. Finhakk løken, kutt squash i halv på lang og igjen, deretter kutter du den i tynne skiver. Fres løken med litt olivenolje, og ha i squash og boks med tomat og vann. Kutt pølsene i mindre biter og ha oppi gryten. La den stå å putre på lav varme til maccaronien er ferdig. Smak til med nykvernet pepper og salt.Serverte med mais.

God middag!
- Kokkeliten 

Kråkebolle - min nye favorittbolle!

Publisert: 13.01.2013 @ 14:46 Kategori: BAKING Kommentarer: 12

Kan jeg friste deg med nybakte deilige kråkeboller? Dette er oppskriften til min kjære sjef som er kjempe flink med gjærbakst og baking. Disse deilige bollene fikk jeg smakt første gang i fjor sommer. Smaker det samme som skillingsboller, bare enklere å lage. Til 9-10 stk boller trenger du:

- 3 1/2 dl melk
-100 gr meierismør
- 50 gr fersk gjær (1 pk)
- 500 gr hvetemel
- 100 gr sukker
- 1/2 ts vaniljesukker
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts bakepulver
- 1/2 ts kardemomme

Kanelfyll:
- 50 gr mykt smør
- 1-2 ss kanel, malt
- 3 ss sukker

Ha alt det tørre i en stor bakebolle.

Start med å smelte smør. Tilsett melk og varm det opp til fingervarmt. Tilsett smuldret gjær. Rør litt rundt.

Tilsett gjærblandingen i det tørre. Bruk helst kjøkkenmaskin med eltekrok, da oppnår du best resultat. La maskinen gå for fullt i ca. fem minutter. Tilsett mel om det trengs. Strø litt hvetemel over og dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle eller plast. Og la deigen heve et lunt romtemperert rom i ca. 30 minutter.
 


Lag kanelfyllet i mellomtiden. 

Nå skal deigen være dobbel så stor og lett å forme. Trill deigen i like store deler. Ha delene på et bakekledd brett. Det skal ca. bli 9-10 stk boller av denne oppskriften. Bruk en saks til å klippe et nokså dypt kryss på toppen av hver bolle. Bruk en skje og ha en liten klatt med kanelfyll i hver bolle. Etterhev bollene i 15-30 minutter. 

 

Stek bollene midt i ovnen på 200-225 grader i 10-12 minutter.
Prøv deg frem, steketid kan variere fra ovn til ovn.Avkjøl bollene på brettet stående på en rist.

Nå kan du nyte nybakte deilige boller og med en kopp kaffe eller te.Kråkebollene kan fint fryses.  

God fornøyelse!
- Kokkeliten 

Nanbrød med yoghurt

Publisert: 12.01.2013 @ 21:57 Kategori: BAKING Kommentarer: 2

Nanbrød er et viktig tilbehør til indisk mat, det blir ikke det samme uten. Dette var første gang jeg laget det selv, og jammen meg var det godt. Nanbrød stekes tradisjonelt i tandoriovn, men det er ikke akkurat noe som er vanlig å ha i hjemmet. Men nanbrød går fint an å lage i vanlig ovn. Prøv du også! Til 6 store brød:
- 2 dl melk
- 1 ss sukrin / 2 ss sukker
- 1/2 pk fersk gjær

-600 gr hvetemel
- 1 ts salt
- 2 ts bakepulver
- 4 ss olivenolje
- 3 dl Tine Matyoghurt Naturell
- 1 ss Garam Masala krydder

Varm melken til den er fingervarm. Ha i sukrin/sukker og smuldret gjær og rør rundt. La dette stå i 15 minutter.

Tilsett de øvrige ingrediensene i en stor bakebolle. Ha i melkeblandingen. Bruk mye mel, deigen skal være glatt og smidig. Ikke klissete. La deigen stå et lunt sted tildekket i ca 1 time.  Sett stekeovnen på 250-275 grader.

Ha deigen på et melet underlag og del opp i 6 like store deler. Trykk de flat og kjevle de til de er runde og 1/2 cm tykke. 

Legg brødemnene på et kledd stekeplate og stekes i midten av ovnen i 2-4 minutter. Snu brødene en gang underveis. Ha et øye til brødene i ovnen, de kan fort bli brent når ovnen er varm,
Resultatet kan variere alt etter hvordan din ovn steker, så prøv deg fram til du har fått fin farge og gjennomstekt. Jeg hadde mine 6 minutter i ovnen.

Serveres straks eller varmes opp igjen når du skal servere maten.Brødene kan også fryses og brukes til neste gang du skal ha indisk.

Nyt!
- Kokkeliten 

Svinekoteletter i brun saus

Publisert: 10.01.2013 @ 22:02 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 0

Dette er en gammel tradisjonsrik hverdagskost de hadde før i tiden. Vi har spist det noen ganger nå de siste månedene, selv er ikke jeg så begeistra for det. Men godt smaker det allikevel. Jeg brukte ferske naturelle svinekoteletter i hjemmelaget brun saus, som også er glutenfri. Jeg lager helst glutenfritt, da magen blir ikke så 'glad' av hvetemel. Serverte med kokte poteter og brokkoli. Til 2 porsjoner:
- 2-3 svinekoteletter eller nakkekoteletter, eller etter behov
- 2-3 poteter, kokte
- 1/2 stk brokkoli, blandsjert
- 1 stk gul løk, finhakket
- Litt smør, til saus
- 1 liter vann
- 1 stk kjøttbuljong terning
- Sukkerkulør

Start med sausen. Stek løk gyldent i litt smør i en vid panne. Ha i vann og buljongterning. Kok opp og spe med Maizena til riktig konsistens. La sausen små putre noen minutter etter du har hatt Maizena i, og smak sausen til med salt og pepper. Sett sausen på lav varme og ha i kotelettene. La dette trekke i 30-50 minutter.
PS: om du ikke er glad i løk, kan du sile sausen i en bolle og ha det tilbake i panna igjen.  

Skrell potetene og kok de til de er møre. 

Kutt brokkoli og ha de i fosskoket vann i et minutt. 

Server maten gjerne med tyttebærsyltetøy.  

God middag!
- Kokkeliten

Jeg gleder meg til jul igjen!

Publisert: 06.01.2013 @ 17:06 Kategori: TIPS Kommentarer: 2

Jeg gleder meg allerede til jul igjen, da jeg kjøpte dette herlige krydderet på fredag. Pepperkakekrydder som jeg kjøpte på tilbud på tilbords for 20 kr! Dette skal jeg lage deilig havregrøt av, pepperkakegrøt!


Noen andre som har prøvd dette krydderet, hva synes du? 
Jeg vil gjerne vite det! :-)


Klem!

- Kokkeliten 

Riskrem med jordbærsaus

Publisert: 04.01.2013 @ 20:40 Kategori: DESSERTER Kommentarer: 6

God kveld kjære lesere. Da er jeg tilbake i hverdagen igjen, godt er det. Det har blitt mye mat og mye søtt denne ferien, skal bli godt å komme tilbake til normalt med moderate mengder mat og søtsaker. 1. nyttårsdag fikk vi besøk av våre skjønne vennepar, da ble det god stemning med mat og morro. 

Den kvelden laget jeg riskrem, som ble veldig god. Var litt uheldig med å piske kremen for mye, men ellers smakte den bra :-)

Til ca. 4-5 porsjoner:
- Ca. 2 porsjoner grøtris
- 3 dl kremfløte
- 1 ts vaniljesukker

Jordbærsaus:
- 100 gr jordbær, fryst og tint
- 25 gr sukker
- 1/3 dl vann
- 1 stjerneanis

Riskrem
Kok grøtris etter anvisning på pakken. Ha i litt salt og avkjøles.

Pisk kremfløte og vaniljesukker til det er luftig. Pass på å ikke piske for mye. Den vil stivne i kjøleskap med grøtris. Ha kremen over grøtris. Og settes i kjøleskap for noen timer. 


Jordbærsaus
Tin de fryste jordbærene noen timer før.

Kok opp sukker, vann og stjerneanis. La den koke til den begynner å tykne til sukkerlake. Avkjøles.

Ta ut av stjerneanis. Ha sukkerlake og jordbær i en foodprocessor og kjør dette til en jevn saus. Ha sausen i en fin skål eller sausenebb, settes i kjøleskap til du skal bruke den. 

Nyt!
- Kokkeliten 

hits