Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Arkiv mned: februar 2013

Ma Cuisine - et glimt av mitt kjøkken

Publisert: 26.02.2013 @ 19:46 Kategori: TIPS Kommentarer: 2

Hei kjære lesere. 

Beklager for dårlig blogging, men de siste to ukene har det vært mye arbeid. Men forhåpentlig er jeg snart tilbake med flere flotte oppskrifter!

Her vil jeg dele noen bilder av mitt lille enkle kjøkken, men fortsatt mulighet til å lage flott velsmakende måltider!


















Klem Kokkeliten.

Knallgod pastasaus

Publisert: 14.02.2013 @ 16:00 Kategori: MIDDAG: TILBEHØR Kommentarer: 2

Hva skal man med posesauser når man kan lage sin egen hjemmelagde pastasaus? Og i tillegg ha stoltheten av å servere det rundt middagsbordet. Denne vil falle i smak for både store og små. 



 

Til 3-4 porsjoner:
- 50 gr smør
- 2 1/2 ss hvetemel
- 4 dl melk
- Revet parmesan
- 1 ss frisk el. tørket oregano
- 1 ss frisk el. tørket basilikum 

Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med melk på middels høy temperatur, rør godt rundt slik at det ikke svir seg. La sausen putre i noen minutter og ha i parmesan, oregano og basilikum. Smakes til med salt og pepper. 



Serveres straks og nytes!

God middag!
- Kokkeliten 

Fastelavnsboller med jordbær og krem

Publisert: 10.02.2013 @ 21:27 Kategori: BAKING Kommentarer: 7

Det er fastelavnssøndag og det er tid for fastelavnsboller. Fastelavnssøndag er den siste søndagen før fasten, og etter tradisjon feiter vi oss opp med fastelavnsboller denne dagen. Fastelavensboller kan fylles med så mangt, som pisket krem, sjokoladekrem, bringebær eller jordbær. Men jeg foretrekker jordbær og pisket krem. 

Fastelavnsbollene fraktet vi til svigermor på selveste morsdag, og vi nyter det!

Her bruker jeg oppskrift på hveteboller som jeg fikk av min kjære sjef, Mona :-) Som alltid blir like stor suksess!






Til ca 15-16 boller, trenger du:
- 500 gram hvetemel
- 100 gram smør
- 3 1/2 dl melk
- 50 gram fersk gjær
- 100 gram sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts kardemomme
- 1 ts salt
- 1 ts bakepulver
- 3 dl fløte
- 1 ts vaniljesukker
- 1 dl jordbærsyltetøy 
- 1 dl melis

Smelt smør og ha i melk, og varm dette til fingervarmt. Tilsett smuldret gjær og rør rundt. Ha alt det tørre i en bolle og tilsett gjærblandingen. Start kjøkkenmaskinen på det svakeste til det er blandet, og kjør den på nesten full styrke i 5-10 minutter. Dekk bollen til med fuktet kjøkkenklut og la deigen heve til dobbel størrelse, dette tar ca. 30-45 minutter.

Når deigen er ferdig hevet har du deigen på et melet underlag, og trill 15 like store runde emner. Ha emnene på et bakepapirkledd brett og la de etterheve i 45 minutter.



Stek bollene på 200-225 grader i 10-12 minutter. Resultatet kan varierere fra ovn til ovn, prøv deg frem med din. 

Avkjøl bollene på en rist. 

Pisk kremen lett med vaniljesukker, ikke pisk for mye. 

Del bollene i to og fordel et lag med syltetøy og krem. Ha på toppen av bollen og dryss over melis.




Nyt!
- Kokkeliten 

Chicken Quesadilla med tomatsalsa og ranchdressing

Publisert: 04.02.2013 @ 18:09 Kategori: MIDDAG: KYLLING Kommentarer: 2

Quesadilla er det meksikanske svar på pizza. I quesadilla er det to tortillalefser sammen, med forskjellig fyll. Du kan velge mellom kylling eller kjøttdeig. Men den smeltende osten må alltid være med. Jeg ble lært opp til å lage quedadilla på Salsa i Bergen hvor jeg jobbet før. Jeg serverte quesadilla med ranchdressing, tomatsalsa og salat. Det ser lite ut når du serverer det, men jammen meg blir du mett, og ikke minst kommer du til å være storfornøyd. Denne retten vil ikke skuffe deg. 

Har du rester av kylling eller av tacomiddagen, er denne retten perfekt. 



 Til 2 personer:
- 4 stk små tortillalefser
- 2 stk kyllingfileter, i mindre biter 
- 2 ss god olje, til marinering
- 1 ss spisskummin
- 1 ts karri
- 2 ts paprikapulver
- Litt chillipulver (jeg bruker en sterk type)
- 1 ts oregano
- 1/4 rødløk, i små biter
- 1 dl vann
- Revet ost

Ranchdressing:
- 50/50 rømme og majones
- 1 ss gressløk, finhakket
- Litt sitronjuice
- Salt & nykvernet pepper

Tomatsalsa:
- 1 stk tomat
- 1 stk vårløk
- Litt lime/sitron
- Litt rødløk (bruk av den du allerede kuttet)
- Salt & nykvernet pepper

Kutt kylling i små biter og legg det i en bolle. Tilsett marinaden og rør rundt. La den marinerere i 1-2 timer i romtemperatur, eller over natten. Stekes på middels høy varme til den nesten er gjennomstekt. Tilsett vann og la dette putre inn i kyllingen. Ha salt og nykvernet pepper over. Settes tilside.



Lag ranchdressing av 50/50 rømme og majones. Ha i resten av ingrediensene og smak til.

Finkutt tomat og vårløk og ha dette i en liten bolle. Smakes til med sitron- eller limejuice, salt og pepper. 

Legg kyllingbiter over den ene tortillalefsen og strø over rødløk og revet ost. Ha på den andre tortillalefsen og stekes i tør panne på middels varme til den er gylden. Press tortillalefsen på toppen ned, slik at den smeltede osten vil lime igjen tortillalefsene sammen. Snu om tortillalefsene og stek til den er gylden.



 

Settes over på et stekebrett og ha litt revet ost på toppen, og stekes i ovnen på 180-200 grader i 5-7 minutter, til osten er gylden.

Når quesadillaen er ferdig kuttes den i 4. Og serveres straks.

Nytes med tomatsalsa, ranchdressing og salat.



 

God middag!
- Kokkeliten 

 

Det beste hamburgerbrødet

Publisert: 04.02.2013 @ 16:30 Kategori: BAKING Kommentarer: 2

Det aller beste hamburgerbrødet lager du selv. Og mens du først er i gang, lag i større porsjoner som du kan fryse ned. Og bruke i senere anledning. Denne deilige oppskriften fikk jeg av min kjære sous chef Leo, som stadig lærer meg noe nytt. Denne oppskriften har jeg laget en del ganger nå, og det er lekende lett og få det mykt og luftig. Prøv denne oppskriften, jeg skal love deg du ikke blir skuffet. Her bruker jeg å elte inn det myke smøret til slutt. Til denne oppskriften trenger du kjøkkenmaskin med eltekrok. Til 8 stk hamburgerbrød trenger du:



 - 400 ml melk
- 740 gr hvetemel
- 20 gram tørrgjær
- 30 gr sukker
- 4 gr salt
- 40 gr smør, i terninger
- 4 ss sitronjuice
- Vann + sesamfrø

Ha alt det tørre til gjærdeigen i en stor bolle, med unntak smør og sitron. Varm opp melk til fingervarmt og ha melken i det tørre. La maskinen gå i ca 10 minutter på middels fart, følg alltid med på maskinen. Plutselig kan den falle ned fra benken :-) Tilsett smør i små terninger og sitronjuice og elt til deigen slipper kantene i bakebollen, la den elte videre i 3-4 minutter. Dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i hvertfall 30-60 minutter, til dobbel størrelse. Du skal nå ha en smidig og elatisk deig, som gjør det lett å forme brødene. 
 

Ha deigen på et melet underlag og del den i 8 like store deler, à ca 150 gram. Trill emnene til boller og trykk dem flate. La brødene heve et lunt sted i ca 30-45 minutter. Pensle brødene med lunkent vann og dryss over litt sesamfrø på alle brødene. Press brødene forsiktig ned om de har hevet mye i høyden. 



 Stek brødene i 11-12 minutter på 200-225 grader. Steketiden og resultatet kan variere fra ovn til ovn, så prøv deg frem med din ovn. 

Brødene avkjøles på rist.

Ha ditt ønske av tilbehør og dressing på ditt brød, og server.



 

Bon appetit!
- Kokkeliten 

Marinert svinefilet med potet- og hvitløkpure, ovnsbakt cherrytomat og krydretbaguett

Publisert: 03.02.2013 @ 18:41 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 12

Det er lørdag og dette sto på menyen i kveld. Eller det var lørdagskveld :-) Ingenting er så avslappende å sitte seg rundt middagsbordet med kjæresten og nyte et deilig mat og drikke. Det er ikke mye som skal til for at atmosfæren blir så mye mer koseligere og rolig, bare tenn noen lys og nyt din fine kveld. 

Kiwi hadde ytrefilet av svin som Go'Helg denne uka, så har slo jeg til med god komponert måltid. 



Nyt helgen mine fine lesere, det skal hvert fall jeg!

Til 2 porsjoner:
- 2 stk ytrefilet av svin (ca. 160-180 gr pr porsjon)
- 2 ss god olje, til marinering
- 1 ss paprikapulver
- 1/2 stk juice av sitron/appelsin
- Litt hakket rosmarin, frisk eller tørket
- 1 ts ingefær
- 1/2 ts karri

Potet- og hvitløkpure:
- 3-4 stk poteter
- 1 stk stor kinahvitløk, i biter
- 40 gr smør
- Litt melk
- Salt & nykvernet pepper
 
- Noen cherrytomater, etter behov og ønske
- Litt olivenolje
- Litt havsalt
- Noen dråper balsamicokrem

Start med å marinere svinefilet. Bland alle ingrediensene til marinaden i en vid bolle. Ha i svinefilet og la den marinere i 3/4 - 1 time i romtemperatur. Snu om filetene av og til.



Skrell potetene og hvitløk. Kutt potetene i to på langs og kutt hvitløk i små båter. Kok potetene mør i lettsaltet vann. Mos potetene med smør og tilsett melk til passe konsistens. Smakes til med salt og pepper.

Ha cherrytomatene i en liten ildfast form. Ha noen dråper god olivenolje over tomatene, og et dryss havsalt. Stekes i ovnen på 180 grader i 20-30 minutter. Dryss over balsamicokrem når de skal serveres. 
 


Stek de marinerte svinefiletene på middels høy varme i 2-3 minutter på hver side og ha salt og pepper på hver side. La de hvile i 2-3 minutter før servering. 

Serverte med krydderbaguette.

God middag!
- Kokkeliten

Krydderbaguett

Publisert: 03.02.2013 @ 12:25 Kategori: MIDDAG: TILBEHØR Kommentarer: 2

Slik lager du din egen baguett med kryddersmør. Kjempe godt og kjempe enkelt, som vil bli en stor hit rundt middagsbordet.

Og her bruker jeg oppskrift på hjemmelaget kryddersmør som jeg har lagt ut oppskrift på før :-)



Det du trenger:
-  50 gr myknet smør
- 1 stk hvitløksfedd
- 1/2 stk chilli
- 1 ss friske urter persille, timian etc (evt. tørket)
- Litt paprikapulver, for farge

Finhakk chilli og hvitløk. Ha smøret i en liten bolle, og ha i de forøvrige ingrediensene. Bland godt.

Snitt baguetten på skrå og dype snitt, men ikke skjær helt gjennom. Legg klatter med smør i hvert snitt.



Stekes på 200 grader i 10-15 minutter til baguetten er gylden og sprø.  

Serveres til pastaretter, salatet og grillmat.

Nyt!
- Kokkeliten 

Burritos med tilbehør

Publisert: 02.02.2013 @ 17:37 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 4

Det er lørdag og det er tid for å kose seg. Taco og meksikanske retter blir stadig mer og mer populært i det norske hjem. Og butikkene bogner av poser, esker og glass av forskjellig tacoprodukter. Det er enkelt å lage, men det de fleste ikke tenker er hvor mye unødvendige tilsetningsstoffer det er i disse matvarene. Jeg har før lagt ut oppskrift på hjemmelaget tacokrydder, som er et godt utgangspunkt til de fleste tacomåltider! Med dette tacokrydderet har du alltid tingjengelig og du sparer penger. Og ikke minst du vet hva du serverer og spiser. Da er det vel win-win?



 I dag sto det burritos på menyen. Og de fleste kjenner til burritos som lefse med fyll og som gratineres i ovnen. Burritos kan lages på forhånd og kan gratineres med ost rett før servering. Du kan servere det tilbehøret du vil til burritos, men for meg er det alltid salat, kesam og salsa. Denne oppskriften gir 4-5 fylte lefser.  

- 400 gr karbonade- eller kjøttdeig
- 1 stk gulløk, finhakket
- 1 stk stor kinahvitløk, finhakket
- 1 stk rød chilli, finhakket
- Litt smør og olje, til steking
- 1 stk boks hakkede tomater
- 1/2 boks røde kidney bønner
- Tacokrydder

- 4-5 stk tacolefser
- Litt revet ost
- Salat
- Tacosalsa
- Kesam el. rømme

Vi starter med kjøttsausen. Fres løk, hvitløk og chilli med litt smør og olje. Ha i kjøttdeig og stek dette raskt. Ha i litt av tacokrydderet. Ha i boks med tomater. Skyll de røde kidney bønnene og ha de i kjøttsausen. La sausen putre i noen minutter til sausen er redusert til en tykk saus. Smak sausen til med tacokrydder, evt. salt og pepper. 


Fordel kjøttsausen på tacolefsene og rull dem sammen og sett lefsene på et brett. Fordel litt revet ost over og stekes i ovnen på 180-200 til lefsene er gylden, dette tar ca 15-20 minutter. 

Server burritos med salat, kesam/rømme, tacosalsa og gjerne guacamole.

God middag!
- Kokkeliten 

hits