Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Arkiv mned: april 2012

Supergode vafler

Publisert: 30.04.2012 @ 20:50 Kategori: KAKER & KJEKS Kommentarer: 0

Vafler kan være godt - men det kan bli SUPERGODT med to nye ingredienser! 
Nemlig med natron og kultur melk.

Sett i gang og stek og nyt varme perfekte vafler.

 

Vafler (ca 10-12 plater) 
- 2 egg
- 1.5 dl sukker
- 3 dl skummet kultur melk
- 3.5 dl h-melk
- ca 350 g hvetemel
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 1 ts kardemomme
- 150 g smør 

Smelt smør. Visp egg og sukker litt og ha i melk og kultur melk. Sikt inn melet og ha i resten av ingrediensene og bland godt. La røren helst 'svelle' i 30 minutter før du fortsetter. Stek vaflene gylne og avkjøl dem på rist.

 

 

Server gjerne vaflene med kesam/rømme og syltetøy, eller smør og brunost kanskje?
Min favoritt er peanøttsmør (barndomsvane hehe!) 

NYT!
- Kokkeliten

Kylling surret i serrano

Publisert: 30.04.2012 @ 09:14 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 0

 

Selv har vi denne kyllingretten i restauranten jeg jobber i, men samboeren har maset lenge om at jeg selv må lage det til han. Og det gjorde jeg, og det ble suksess!

Forvarm ovnen på 225 grader

Du trenger til 2 porsjoner:
- 2 stk kyllingfilet
- Skiver av serrano/bacon/spekeskinke

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og surr de inn i skinke. Jeg brukte 2 skiver av serrano på hver filet. Stek de på høy varme i olje på hver side til du får "crispy" skinke.

 

Sett de midt i ovnen og stek de i 15-20 minutter. Ta de ut og skjær de gjerne i midten for å se om de er gjennomstekt. Er de ikke ferdig så setter du de inn igjen. 

Server og nyt, jeg blir våt i munnen av å tenke på hvor godt det smakte!
 

Se på den nydligheten!
 

 

Til dette serverte jeg ovnsbakte poteter, stekt brokkoli og hjemmelaget kyllingbuljong saus. 

Ha en god middag!
- Kokkeliten 

Havrepannekake

Publisert: 29.04.2012 @ 10:02 Kategori: FROKOST & LUNSJ Kommentarer: 3

Er det ikke rart at noe så godt - kan være sunt på en gang?

Det tar deg fem minutter å lage denne nydligheten og smaker himmelsk til frokost. 

1 pannekake:
- 2 egg

- 40 g havre
- 60 g kesam/cottage cheese
- sukrin/sukker/søtningsmiddel
- kanel/kardemomme

Bland egg og kesam/cottage cheese, og resten av ingrediensene. Det kan være lurt å bruke håndmixer. Stek på middels varme på begge sider med litt smør til de er gylne.

 

Server med syltetøy og gjerne noe frisk frukt.

Ha en god frokost!
- Kokkeliten

Ovnsbakte poteter

Publisert: 28.04.2012 @ 18:53 Kategori: MIDDAG: TILBEHØR Kommentarer: 8

Lei av de samme kokte potene til middag?

Piff opp middagen med ovnsbakte poteter da vel! Det er lett når du først kan det.
Eneste du trenger å gjøre er å kutte opp potetene i båter, krydre de og vende de i olje.

For å få perfekte ovnsbakte poteter trenger du høy varme og gode smaker(krydder). Jeg liker best potetene når de er sprø på utsiden.

Hvilke krydder du velger kan være det uendelige, for eksempel: paprika, chili, hvitløk, rosmarin, timian, estragon og masse mer!!
Jeg liker best potetene med salt, pepper, hvitløk og rosmarin.  



1. Sett på ovnen på maks og la den bli varm
2. Del opp potetene i to - eller i båter
3. Krydre potene med salt og pepper og mer
4. Vend i olje (NB! De skal ikke "flyte" i olje)
5. Sett varmen ned til 200-225 grader når du setter i potetene

Da er det bare til å smøre seg med tålmodighet, det pleier å ta ca 30 minutter. Kjenn etter med en gaffel. Du kan gjerne snu potetene underveis!

 



Bon appetit!
- Kokkeliten 

Hjemmelaget moussaka

Publisert: 27.04.2012 @ 09:56 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 0

Hvorfor kjøpe fabrikat moussaka, når det er så enkelt å lage det selv? Og for å ikke snakke om hvor billigere du får det hvis du lager det selv + det tar like lang tid. 

Matlaging er ikke en kunst, for alle kan koke hvis de vil. Moussaka er enkelt å lage, og smaker fantastisk.

Moussaka (4 porsjoner):
- 2 stk squash/aubergine
- 1 stk løk - finhakket
- 2 fedd hvitløk - finhakket
- 400 gr kjøttdeig
- 2 bokser hakkede tomater
- Oregano 

Skjær squash/aubergine i skiver på langs. Du kan gjerne steke skivene i en tørr panne i 3 minutter på hver side på middels varme. Sett dem til side.

Stek løk blank i olje, ha i hvitløk og stek litt til. Ha i kjøttdeigen og stek i 4 minutter før du har i tomatboksene. La dette putre sammen i noen minutter til sausen tykner og blir en god saus. Ha i frisk/tørket oregano og smak til med salt og pepper. 

Hvit saus (Bechamel):
- 2 ss smør/margarin
- 2 ss hvetemel
- 4-5 dl melk

Smelt smør og ta pannen vekk fra platen. Rør inn hvetemel til det er klompfritt. Ta pannen tilbake på platen på lavere varme, og spe på med melk. 
La sausen småkoke litt for å fjerne 'melsmaken'. Smak til med salt og pepper. 

Legg squash skivene i en ildfast form. Fyll et lag med tomatsausen og legg et lag til med squash, og mer tomatsaus og squash. Ha deretter den hvite sausen på toppen og gjerne mer squash hvis du har.

Dryss revet/skivet ost over og stek på 225 grader til osten er smeltet og blitt brun. 

La moussakaen avkjøle seg litt på rist før du prøver å skjære ut fine porsjonstykker.

Ser ikke dette fristende ut, så vet ikke jeg!
 



NAM!

Server gjerne med salat og noe brød hvis du vil. 

Ha en god middag!
- Kokkeliten

Kyllingsalat

Publisert: 26.04.2012 @ 09:30 Kategori: FROKOST & LUNSJ Kommentarer: 0

I dag ble det kyllingsalat til middag på jobb. Men jeg tar det under katogari 'Lunsj'. Og det smakte NYDELIG, med hjemmelaget rømmedressing som alle kan få til.

- Kutt opp kyllingfilet i strimler

- Krydre strimlene med det du vil (jeg brukte en krydderblanding som vi har laget på jobb)

 - Stek kyllingstrimlene i olje på hver side til de er gjennomstekte - jeg grillet strimlene

Rømmedressing:
- Litt rømme/kesam/yoghurt
- Saften fra lime/sitron

Smak til med salt og kvernet pepper.
Ha gjerne noen urter i dressingen som f.eks. basilikum, gressløk eller persille.  

Vend salat i rømmedressingen og bruk det tilbehøret du vil.
Alle har sine favoritt tilbehør. 




Ha en god lunsj!
- Kokkeliten

Havregrøt - herlig start på dagen

Publisert: 25.04.2012 @ 09:57 Kategori: FROKOST & LUNSJ Kommentarer: 0

Mange av dere vet vel at havre er kjempesunt. Havre er 100 % fullkorn og proppet med proteiner, vitaminer, mineraler og fiber. En god porsjon havre holder deg god og mett i flere timer. 

Men synd å si det, så mener de fleste at havregrøt er kjedelig og smakløst. Og det kan jeg godt skjønne hvis den bare er laget på vann. Jeg har flere ganger prøvd meg frem til en god havregrøt, noen ganger har jeg måttet kaste den i søppelet. Men etter å ha funnet ut hva som gjør havregrøt godt og smakfullt, så har jeg lyst å spise det hver dag til frokost. 

1 porsjon havregrøt:
1 dl havregryn (store eller lettkokte)
2 1/2 dl væske (vann/melk)
5 dråper Natreen flytende søtning (evt. litt sukker/sukrin om du vil)
 
1/2 ts salt
Evt. kan du ha i litt linfrø og kruskakli også! 

Kok opp vann, havre og Natreen. Skru ned varmen til lav og la det koke 3-4 minutter om det er lettkokte havregryn, litt mer hvis du bruker store havregryn.  
Ha opp i saltet tilslutt.

Strø over kanel/kardemomme.
Krydder øker forbrenning, så det liker vi. Kjør på.!



Serveres med frisk frukt/bær, nøtter, syltetøy.

Min absolutte favoritt er blåbær, Cottage Cheese og syltetøy.  

 

Ha en god frokost!
- Kokkeliten

Grønnsakspure suppe

Publisert: 24.04.2012 @ 19:00 Kategori: MIDDAG: SUPPER Kommentarer: 4

Til middag i dag ble det grønnsaks pure suppe. Du kan lage suppen av hvilket som helst grønnsaker du vil.

Jeg brukte: Sellerirot, gulrot og purre

- Skrell og kutt grønnsakene i små biter/terninger

 

 

- Stek de deretter i smør


Stek det godt i smøret, da fremhever du smakene

- Spe på med vann og gjerne en buljongterning for smakens skyld

- La suppen koke til terningene er gjennomkokte og myke

- Kjør suppen med stavmixer og spe med vann til du får deilig suppekonsistens

- Smak til med salt og pepper

 

Serverte suppen med sprøstekt bacon, kesam og hvitløksbaguette.

God middag
-Kokkeliten 

Om kokken

Publisert: 24.04.2012 @ 13:24 Kategori: MITT ARBEID Kommentarer: 0

Velkommen til Kokkelitens blogg!

Mitt navn er Kristine Andreassen, eller Kokkeliten som er mitt kokke kallenavn. Jeg er under utdanning som kokk og jobber i mitt 2. år som lærling. Jeg jobber for Matgal Catering i Bergen og Spisestedet på Nesttun.

Jeg hadde aldri interesse for matlaging før jeg begynte mitt 2. år på skolen i videregående. Der gikk jeg fra å ha karakter 3 på tentamen på kjøkkenet for julen og til en 5-er på eksamen, noe jeg var strålende fornøyd med. Etter skolen startet min ferd i det å være lærling, noe som har vært gøy og lærerrikt, men har også måtte ofre blod, svette og tårer. Etter arbeid er det tid for matlaging hjemme, der jeg fokuserer at maten skal være enkel og sunn. I helgene er det tid for kosemat, som jeg liker å kalle det. 

Her i bloggen vil jeg dele min interesse for mat, oppskrifter, tips og bilder. 
 

Jeg er ingen fotograf og tar bilder selv, men jeg prøver mitt beste.

Enjoy! 




hits