Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Arkiv mned: mai 2012

Hipp hipp hurra!

Publisert: 17.05.2012 @ 13:28 Kategori: MITT ARBEID Kommentarer: 0

Ønsker alle en riktig fin 17 mai feiring, og kos dere med pølser og masse iskrem!

Her har vi nettopp kost oss med en aldri så god frokost, nemlig roastbeef og varme rundstykker. 4 stjerners frokost!

Speltlomper

Publisert: 16.05.2012 @ 12:23 Kategori: FROKOST & LUNSJ Kommentarer: 0

I dag spiste jeg speltlomper til lunsj. NAM det var godt! Kjøpte en pakke med 8 stk for 19 kroner. Speltlomper inneholder ikke hvetemel og er rike på vitaminer og mineraler. 


1 speltlompe med kalkunskine og kyllingost, 1 speltlompe med fiskekaker, ketchup og majones!


Krydder på tomat, mmmm!


Prøv speltlomper til lunsj du også, bruk fantasien og fyll den med noe godt! 

Ha en god lunsj!
- Kokkeliten 

Innkjøp av innvandrerkrydder

Publisert: 16.05.2012 @ 09:26 Kategori: TIPS Kommentarer: 3

Her om dagen besøkte jeg Bergens største innvandrerbutikk med masse utvalg. Butikken hadde masse spennende, og en god del varer kan du få mye billigere. Så ta en handletur i en slik butikk en dag.

Jeg gikk til innkjøp av krydder, prisene var helt vanvittig billig. 400 gr posene lå på 31-35 kroner og kanelet på 100 gr kostet 11 kroner! 
 Her er det:
Spiskummen(cummin), paprika-, chili- og hvitløkspulver og kanel 

Senere skal jeg vise dere hvordan dere kan lage deres eget krydder- eller tacomix. 

Enjoy
-
Kokkeliten 

Spanske kjøttboller

Publisert: 09.05.2012 @ 13:23 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 1

Disse kjøttbollene kan lages til tapas eller nytes som de er. Dette var middagen vår i går. Har laget spanske kjøttboller en gang før, men denne gangen kunne jeg kjenne på smaken at dette ikke bare smaker vanlige kjøttboller. Jeg tilsatte hvitløk, paprika- og chilipulver, spiskummen, cayenne pepper, salt og koriander. Men i min store fortvilelse hvor jeg egentlig hadde tenk å ha i fersk chili også, la jeg merke til at jeg ikke hadde det i kjøleskapet. Så husk for all del chilien folkens, og nei, de blir ikke spicy!

Til 2 porsjoner:
- Ca 3-400 gr karbonadedeig (evt. kjøttdeig)
- 1 egg
- 1 ss potetmel
- 1 ts salt
- 1/4 ts cayenne pepper
- 1 ts spisskummen
- 1 ts paprika
- 1 ts chilipulver
- 1 finhakket rød chili
- 2 finhakket hvitløksfedd 
- 1/2 stk hakket frisk koriander 

Tomatsaus:
- 1 stk finhakket løk
- 3 stk finhakket hvitløk
- 1 stk finhakket chili (valgfritt)
- 1 stilk stangselleri 
- 1 tomatboks
- 2 dl kyllingbuljong

Sausen: Stek løk og selleri i litt olje, ha i hvitløk og chili og la det surre litt. Ha over tomatene og kyllingbuljong og la sausen putre til du er ferdig med kjøttbollene. Smak til med salt og cayenne pepper. 

Bland alt sammen for hånd eller i foodprosessor. Form små rund kjøttboller med hjelp av to spiseskjeer. Eller med hjelp av fuktige hender. Stek alle kjøttbollene på middels varme i litt olje i ca 2-3 minutter. Rist i stekepannen av og til slik at kjøttbollene holder seg runde. Skru så opp varmen til høy og stek slik at kjøttbollene får fin stekeskorpe. Sku ned tempraturen til det laveste og ha i tomatsausen og la det putre i noen minutter.

Serverte med pasta. Samboeren tenkte "hmm, kjøttboller og pasta er jo digg", så hvorfor ikke? 
Og for all del, ikke glem å dryss over resten av korianderen! 

God middag!
- Kokkeliten 

Tiramisu - En italiensk munnfull

Publisert: 08.05.2012 @ 20:11 Kategori: KAKER & KJEKS Kommentarer: 0

Tiramisu er en verdenskjent italiensk dessert, og de fleste vil huske denne desserten når de først har smakt den.

Helt siden jeg prøvde tiramisu i Tyrkia i 2009, en italiensk a la carte restaurant vel og merke, har dette vært en av mine favoritt desserter. Tiramisu er slett ikke vanskelig å lage, men det kan være vanskelig å få tak i ingrediensene. Gå i butikker med stort utvalg eller innvandrerbutikk og sett i gang! 

Å i og med at jeg og kjæresten har 3 års jubileumsdag, baket jeg kake av hans ønske.

 

- 3 eggeplommer
- 3 ss sukker
- 250 gr mascarponeost
- 3 eggehviter
- en klype salt
- 1 kopp sterk kaffe
- 1-2 ss cognac (kan sløyfes)
- 1 pakke Ladyfingers kjeks (evt. sukkerbrød)
- kakaopulver eller revet sjokolade 

Bland kaffe og cognag i en stor bolle eller suppeskål. Vend kjeksene fort på begge sider i kaffeblandingen og ha i en dyp form. 

Orket ikke å trekke kaffe siden vi ikke drikker kaffe i huset. Så jeg tok en spansk en med teklype som ikke gikk så vellykket *obs*
Skill eggehviter og eggeplommer. Pisk eggeplommer og sukker luftig og lys i fargen. Ha i mascarponeost og pisk til den er myk og klumpfri. Stivpisk eggehviter med en klype salt og vend forsiktig inn i kremblandingen. Ha deretter kremblandingen over kjeksene og bre det pent utover hele formen.
La kaken stå kjølig i 3-4 timer før serving eller til den er stivnet, den kan godt stå over natten også. Og riv sjokolade over kaken eller strø over kakaopulver. Og skjær deretter porsjonstykker og server! 

 

 


Jeg var så heldig å fikk kjøpt browniesform som dere ser på bildene, og det var den siste som var igjen i butikkene *HURRA*. Den kan stekes i ovnen og har et belegg på innsiden og utsiden som minimerer bruken av matfett og gjør at maten ikke setter seg fast. Samtidig blir det enklere å rengjøre. 199 kroner, Jernia/tilbords


 

Nyt!
- Kokkeliten

Spennende Kyllinggryte

Publisert: 08.05.2012 @ 14:39 Kategori: MIDDAG: KYLLING Kommentarer: 0

Disket opp en kyllinggryte til middag, det er egentlig bare fantasien som gjelder når man skal lage gryte. Det meste av grønnsaker, linser og bønner passer utmerket i gryter. Krydre med forskjellige krydder og bruk fantasien. Denne smakte utrolig godt og er ferdig i en fei.
 

Til 2 porsjoner: 
- 2 stk kyllingfilet
- 2 hvitløksfedd
- Litt paprika
- 1 stilk stangselleri
-  1 vårløkstilk
- 1 boks hakkede tomater
- 2 dl kylling-, eller grønnsaksbuljong
- 180 gram røde linser

- frisk koriander 

Fres kyllingfilet i stekepanne med litt olje, ha i hvitløken tilslutt. Fres paprika og stangselleri i en kasserolle og ha i kyllingen. Fres litt. Ha i tomatene og buljong. Og la gryten putre i 10 minutter på svak varme. De siste minuttene som gjenstår har du i vårløken og de røde linsene. Smak til med kajennepepper, spisskummen og salt. 

 

 

Hakk frisk koriander og strø det over maten, hever måltidet enda mer!

 

Serverte med fullkornsris.  

God middag!
- Kokkeliten 

Hjemmelaget peanøttsmør

Publisert: 08.05.2012 @ 09:46 Kategori: TIPS Kommentarer: 0

Hvordan kan noe så lett, være så godt?

 

Noen av peanøttsmørene i butikken kan være ok, så lenge de er økologiske. Men de vanligste som folk flest kjøper får meg til å grøsse. Ta f.eks Mills Peanøttsmør Grov type, inneholder bare 74 % nøtter og hele 15 % karbohydrater hvor 10 % av de er rent sukker. Det eneste du trenger til sunnere peanøttsmør og kan føle deg trygg på å spise det, er peanøtter og havsalt

Til et lite glass:
- 250 gr peanøtter
- Litt havsalt eller annet god salt 

Første steget kommer an på hvilke nøtter du har. Jeg har brukt rå peanøtter uten skall og salt (kjøpt fra innvandrerbutikk, 1 kg 59 kroner!!!). Men du kan også kjøpe ristet nøtter med og uten salt og skall, du bestemmer. 

Forvarm ovnen på 150 grader. Ha peanøttene i et stekebrett kledd med bakepapir og ha litt havsalt over. Stek nøttene i 15-20 minutter hvis du bruker rå nøtter og 5 minutter hvis du bruker nøtter som allerede er ristet. Følg med på nøttene, og ikke svi de! Eller du kan riste nøttene i en stekepanne på høy varme til de har fått litt farge.


Avkjøl nøttene litt. Ha nøttene over i en foodprosessor med knivblad, og kjør på høy hastighet til det begynner å se ut som peanøttsmør. Det kan ta tid, men vær tålmodig. For fettet i nøttene vil etterhvert begynne å virke og 'feste seg'. 


Tro meg, det tok tid før jeg fikk denne deilige konsistensen!

Smak deg frem med salt, men er de allerede saltet, så vær varsom med salt. Ha gjerne i litt honning for ekstra god smak, men overraskende lite du trenger!

Ha peanøttsmøret over i et lufttett glass (kjøpt på Ikea for slikt og ingenting, 20 kroner) og oppbevar det i kjøleskapet.

 

 

Tips: Prøv grove pannekaker med ditt hjemmelagde peanøttsmør eller hva med i havregrøten?

Nyt!
- Kokkeliten 

Omelett + Salat

Publisert: 06.05.2012 @ 15:22 Kategori: FROKOST & LUNSJ Kommentarer: 0

Omelett var lunsjen min i går. Omelett kan være vanskelig å lage hvis du ikke er tålmodig. Huskeregelen er: lav varme og tålmodighet.

Omelett er protein-, vitamin- og mineralrikt og utrolig godt. Du kan lage omelett på mange måter, bruk dine favoritt grønnsaker, smak til med det du vil etc. 
Lag omeletten gjerne kvelden før og varm den opp på jobb/skole. 

 

Til 1 omelett:
- 2-3 egg
- Litt vann (en ss for hvert egg)
- Salt & pepper
- De grønnsakene du vil 

Pisk egg sammen med vann, salt og pepper. Pisk til du får vondt i armen! Stek grønnsakene i smør på middels varme og hell over eggeblandingen. La omeletten steke til den har stivnet og vipp omeletten over til en 'halvmåne'. 

 

Dette hadde jeg i omeletten (steket ikke fyllet):
Tomater, vårløk, rødløk, koriander, poteter(forhåndskokte) og ost. 

Jeg blandet småbiter av tomater, finhakket løk, vårløk og koriander og smakte til med salt og pepper. Og hadde tomatblandingen og potetene i omeletten og osten tilslutt.

Kronen på verket: ketchup!!

Server med salat eller brød, eller begge deler om du vil!

Ha en god lunsj!
- Kokkeliten

Frokost musli

Publisert: 03.05.2012 @ 10:09 Kategori: FROKOST & LUNSJ Kommentarer: 4

Lei av brødskiver til frokost, og mangler inspirasjon til ny frokost? Fortvil ikke! Lag din egen blanding av musli som tar 1 minutt å lage. 
Det eneste du trenger er yoghurt/melk/biola, musli/frokostblanding og Cottage Cheese. Og mulighetene kan være uendelige, miks og triks akkurat sånn som du vil med ulike smaker på yoghurten og tilsette oppskåret frukt, bær og nøtter. En god og søt frokost som metter lenge av protein fra Cottage Cheese og fiber(avhengig av hvilke frokostblanding du velger). 

 

Min favoritt:
Havreflakes, litt 4-korns blanding, mandler og hasselnøtter, JA-vanilje yoghurt, Cottage Cheese 

Få gjerne maten til å se "bra" ut.
Man spiser jo med øynene, er det ikke det de sier?
Men pytt pytt for min del, jeg blander bare alt sammen etterpå HIHI! 

Ha en god frokost!
- Kokkeliten 

Hamburger

Publisert: 02.05.2012 @ 18:18 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 0

Den beste burgeren lager du selv. Det er enkelt og det går super raskt. Det eneste du trenger er hendene dine og et plastfjøl. 

Til 2 store eller 4 små burgere:
- 400 gr kjøttdeig
- 1/2 ts salt
- 1/4 ts pepper 
- 1 liten dråpe vann

Bland alt sammen. Men ikke for mye, deigen skal ikke bli seig!

Klem burger til flat på en fuktet plastfjøl, det er det enkleste. Og stek de på middels sterk varme i 1-2 minutter på hver side. Ha gjerne en skive med ost etter du har snudd burgeren.

 

 

Nyt burgeren med salat og det tilbehøret du vil.

God middag!
- Kokkeliten 

 

Chili con carne

Publisert: 01.05.2012 @ 16:02 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 0

Her kommer det oppskrift på chili con carne. Det tar tid, ja, men du får mye igjen for jobben og sitter igjen med en velsmakende rett. Og ingredienselisten kan se lang ut, men det er gjort i en fei å lage. For retten lager seg selv etter du er ferdig å steke det.

Du kan selv bestemme hvor mange chili du vil ha, men jeg skriver oppskriften med 1 chili.
Til 3 porsjoner:
- 2 stk finhakket løk
- 5 stk finhakket hvitløksfedd
- 1 stk rød chili
- 3 stk gulrøtter i små biter
- 500 gr kjøttdeig/karbonadedeig eller kjøtt kuttet i små biter
- 1 ss tomatpuré
- 2 stk tomatbokser
- 3 stk soltørkede tomater (kan sløyfes)
- 2 bokser røde kidney bønner
- 1 ts kuminfrø/pulver
- 1 ts /korianderfrø/pulver
- 1 ts chili pulver

Stek løk blankt i litt olje. Ha i hvitløk, chili og gulrøtter og stek litt. Ha i kjøttet og stek på middels sterk varme til den får litt farge.

Ha i resten av ingrediensene og la gryten koke i 30-45 minutter.

 

Du har ikke noe valg, du må, jeg mener servere denne retten med kesam/rømme!
Jeg hadde forresten ris som vi hadde til rester oppi, men tortillachips smaker også himmelsk med gryten og rømmen.

Ha en god middag!
- Kokkeliten 

 

Fluffy jordbær

Publisert: 01.05.2012 @ 12:09 Kategori: FROKOST & LUNSJ Kommentarer: 0

Til frokost i går eksprimenterte jeg litt med min trofaste foodprocessor med noe frosne jordbær og melk. Det kan minnes om slush, bare kremete og luftig. Men hvertfall, det smakte AMAZING. 

 Til 1 porsjon:
- 14 frosne jordbær
- 2 dl skummet melk
- 1 ss sukker/sukrin 
- Og noe frokostblanding (Weetabix, havregryn, Cheerios etc.)

Kjør jordbær, melk og sukker i foodprocessor til den blir "fluffy". Hell over i en bolle og server med frokostblanding og gjærne noe frukt og bær. 

Jeg skal love dere jeg egentlig ville kaste meg over bollen, men som matblogger flest, bruker jeg tid på å ta bilder av maten!

 

Tenk dere, sitte ute på verandaen med denne skålen og nyte solen og varmen. Det skal hvertfall jeg gjøre ofte i sommer!


 

Strø gjerne over kanel!
Kanel + banan = YUMMY!

Ha en god frokost!
- Kokkeliten 

hits