Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Arkiv mned: juni 2012

Grillspyd med nakkefilet og bacon

Publisert: 30.06.2012 @ 23:56 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 2

Grillspyd kan varieres i det uendelige. Fyll spydene med akkurat det du vil av kjøtt og grønnsaker. Våre spyd besto av nakkefilet av svin og bacon. Med knall god marinade som samboeren laget. NAM!


Til 2 porsjoner:
- 2 stk nakkefilet av svin
- Skogsbacon 

Kutt nakkefiletene i små terninger. Samme med baconet. Tre de på spyd. Krydre spydene med salt og pepper.


Marinaden besto av: 1 dl olje, hvitløkspulver, paprikapulver, litt chillipulver, oregano

Bruk pensel og pensle over spydene. Grill spydene i 1-2 minutter, og snu.

God middag!
- Kokkeliten

Bakt potet

Publisert: 30.06.2012 @ 23:26 Kategori: MIDDAG: TILBEHØR Kommentarer: 0

Bakt potet er snaddermat, og passer meget godt til biff og grillmat. Og det er absolutt verdt vente tiden. 



Til 2 porsjoner: 
- 2 stk store bakepoteter
- Salt & pepper
- Tørket rosmarin
- Olje

Skyll potene godt i vann. Gni potene inn med olje, salt, pepper og rosmarin. Pakk potene i aluminiumsfolie.

Bak potene i 1 1/2 - 2 timer i 200 grader. Kjenn etter med kniv at de er myke.


 Kryddersmør:
- 50 gr romtemperert smør
- 1 stk hvitløksfedd
- 1/2 stk chilli
- Masse paprikapulver (for fargens skyld)
- Frisk persille
- Salt & pepper 

Finhakk hvitløk, chilli og persille. Bland alt sammen og smak til med salt og pepper.

Skjær et stort kryss i poteten og fyll den med kryddersmør.

Nyt med et godt stykke biff.

NYT!
- Kokkeliten 

Lasagne

Publisert: 29.06.2012 @ 19:43 Kategori: MIDDAG: PASTA Kommentarer: 10

Vi nordmenn er glad i mange italienske retter, og lasagne er en av våre store favoritter. Og hva smaker vel bedre da enn hjemmelaget lasagne? 


 Til 4 porsjoner:
- 400 gr kylling- eller kjøttdeig/karbonadedeig
- 1 stk gul løk
- 1 stilk selleristang
- 2 stk hvitløksfedd
- 1 boks tomater
- 1/2 dl worchestersaus/HP sauce
- 1 ts basilikum & oregano
- Nok lasagneplater 

Finhakk løk og hvitløk. Kutt selleri i små biter. Stek løken og selleri blank i litt olivenolje. Ha i hvitløken og la det frese i et halv minutt. Ha i tomater, worchester, basilikum og oregano. La sausen putre på lav varme i noen minutter. Smak til med salt og pepper. 
NB!: Bruker du ferske urter, ha de i helt på slutten. 

Stek kjøttdeig i en stekepanne og ha i litt salt og pepper. 

Ha i tomatsausen.


 Bechamel (ostesaus):
- 1 ss smør/margarin
- 2 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 2 ss revet ost

Smelt smør og ta av varmen. Visp inn hvetemelet og ha på varmen igjen. Spe i melken. La sausen koke på lav varme for å få ut 'melsmak'. Ha i ost og smak til med salt og pepper.  

Legg på lagvis med pastaplater og kjøttdeig. Ha ostesausen i midten. 

Stek på 225 grader i 15-20 minutter. Stikk med kniv for å kjenne at pastaen er ferdig.

Serverte med salat, hvitløksbrød og kjøpt hjemmelaget bringebærsaft (NAM!)

God middag!
- Kokkeliten

I min krydderhylle

Publisert: 29.06.2012 @ 17:23 Kategori: TIPS Kommentarer: 10

Øverste: sitronpepper, karri, Hot curry, chillipulver, kyllingkrydder, paprika
Nederste: spisskummen, gurkemeie, ingefær, hvitløk, estragon, rosmarin, basilikum
 




Har mer i skapet, blant annet safran som vi kjøpte i utlandet til en utrolig billig penge!

Blomkålsuppe

Publisert: 21.06.2012 @ 21:04 Kategori: MIDDAG: SUPPER Kommentarer: 4

Her en enda en suppe oppskrift, i og med at jeg ikke kan spise noe annet. Men det er godt da, får jo lage akkurat den jeg vil hihi!



Til 2 porsjoner:
- 1/2 stk gul løk
- 1 stk blomkål
- 1 liten klatt smør eller olje
- Nok vann + 1 stk buljongterning

Kutt blomkål i biter og finhakk løk. Fres løk i en kjele og ha i blomkål (+stilk om du vil, mer smak mmmm.). Ha i vann og buljong til det akkurat dekker grønnsakene. 

La suppen koke på lav varme til blomkålen er myk. Ta ut stilk. Ha ut litt av vannet. Kjør suppen glatt med stavmikser. Spe på mer vann/melk/fløte hvis det trengs.

Smak til med salt og pepper. 



Server med hakket gressløk/persille og ferske rundstykker. 

God middag!
- Kokkeliten 

Smakfull kyllingsuppe

Publisert: 20.06.2012 @ 20:07 Kategori: MIDDAG: SUPPER Kommentarer: 4

Beklager for dårlig blogging om dagene. Jeg har nettopp operert visdomstannen ut og vært lite med matlaging. Jeg lever nå på yoghurt- og suppediet. Da er det greit å ha en venninne som kommer hjem til meg og lager den mest smakfulle kyllingsuppen jeg har smakt. Er ikke jeg heldig?

Dette er en suppe som lett kan forandres til din favoritt! Putt gjerne i grønnsaker som du foretrekker. Dette var det jeg fikk servert hvert fall ;-)



 Til 4 porsjoner:
- 1/2 grillet kylling (evt. 1-2 stk stekte kyllingfilet)
- 1 kyllingbuljong + vann
- Litt purreløk
- 1 stk chilli
- 4 stk gulrot
- Litt ingefær
- Litt sellerirot
- 1/2 løk
- Litt mais
- Saft fra lime/sitron

Rensk grillet kylling i små biter. 

Skrell og kutt grønnsaker i små biter. Fres alt sammen i en kald panne med en klatt smør på høy varme. Ha i litt olje. Ha i vann + buljong. La suppen trekke i noen minutter. Spe med maizena om nødvendig.

Smak til med lime, salt og pepper. 

Smaker bedre enn det ser ut som! ;-)


Server med ferske rundstykker.

God middag!
- Kokkeliten 

Sjokoladefondant i kopp

Publisert: 17.06.2012 @ 10:54 Kategori: KAKER & KJEKS Kommentarer: 2

Lyst på sjokoladekake der du sitter der og nå? Then do it! Dette tar FEM minutter å lage og du kan sitte å sluke sjokoladelysten med denne herligheten. 
 

Til en porsjon:
- 4 ss mel (jeg brukte 2ss proteinpulver & 2ss peanøttpulver)
- 4 ss sukker (evt. søtningsmiddel/sukrin)
- 1 ss 100 % kakao
- 5 1/2 ss melk
- 1 stk egg

Bland det tørre og ha i egg og melk. 

Stek i mikroen. Sjekk den hvert 15. sekund. Det er forskjellig fra mikro til mikro. Men min tok ca 1 min. Det viktigste er å ikke steke den for mye, for da blir den gjennomstek; og det er ikke godt!


NYT!
- Kokkeliten 

Sjokolade grøt

Publisert: 15.06.2012 @ 20:41 Kategori: FROKOST & LUNSJ Kommentarer: 14

Lyst på noe ekstra godt til frokost? Er du like glad i sjokolade og havregrøt som jeg er? Og i tillegg syns at peanøtter og sjokolade smaker A.M.A.Z.I.N.G sammen, da passer denne frokosten utmerket til deg. 



 

Til 1 porsjon:
- 1 dl store havregryn
- 2 1/2 dl væske (vann,melk)
- 1 ts 100 % kakao
- Noen dråper søtningsmiddel (Stevia, Natreen osv.) evt. sukker.
- 1 ts salt

Kok opp væske og havre. Og ha i kakao og søtningsmiddel. Rør rundt på lav varme og la den putre i 6-8 minutter. Ha i mer væske i hvis det trengs. Ha i salt tilslutt.



Server med Cottage Cheese og peanøttsmør.

Ha en god frokost!
- Kokkeliten

Kremet fiskesuppe

Publisert: 14.06.2012 @ 22:12 Kategori: MIDDAG: SUPPER Kommentarer: 0

Hva er vel bedre enn å lage fiskesuppe av hjemmelaget fiskekraft og selvfisket sei? Her i huset prøver vi å få brukt alt det gode som vi kan bruke. Når vi kom hjem med seiene etter påske, fileterte, rensket og laget fiskekraft av restene av seiene. Samme dagen ble det da hjemmelaget fiskegrateng som jeg aldri har laget før. Det må dere seriøst prøve ut, det var kjempe godt og var stor seier for oss. Da vet du faktisk hva du får i deg av fisk, istedenfor de såkalt maccaronigrategnene som er i butikken! 

Jeg vil komme med oppskrift til hjemmelaget fiskegrateng så snart jeg kan, hvert fall i løpet av sommeren da samboeren er sportsfisker! ;-)



Til 2 porsjoner:
- 200 gr fisk (torsk, laks, sei, ørret etc..) 
- 1 1/2 ss smør/margarin
- Grønnsaker (jeg brukte: 1 liten gulrot og en liten bit av sellerirot. 50/50 av hver)
- 2 ss hvetemel
- 6-8 dl fiskekraft/fiskebuljong
- 1 dl fløte/melk

Kutt fisken i små biter, så små som du klarer.

Kutt grønnsaker i små terninger. Smelt smør i en kasserolle og ha i grønnsakene og la det surre litt. Rør inn hvetemel. Og spe på med kraft/buljong. Visp hele tiden så det ikke klumper seg! La suppen småkoke i 5-10 minutter.

 

Smak til med salt og pepper. Ha i fisken og fløten, og gi det et lite oppkok. Og server!
Og ikke glem flatbrød! 

God middag!
- Kokkeliten 

Fettfri muffins med bær og kesam

Publisert: 14.06.2012 @ 14:02 Kategori: KAKER & KJEKS Kommentarer: 2

Her får dere oppskrift på muffins uten smør. Mindre mengde sukker enn vanlige, men ut ifra min mening er disse absolutt søte nok. Og med friske blåbær og kesam, ble de kjempe god. Prøv ut, og gi meg gjerne kommentar om hva du syns! 

Telte ikke muffinsene, men det ble et fullt stekebrett!
 




- 4 egg
- 1 1/2 dl sukker
- 2 dl mel (spelt, hvete, bokhvetemix etc)
- 1 dl kruskakli
- 1 ts bakepulver
- 1 boks mager kesam
- 1 dl friske blåbær

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn alt det tørre og vend forsiktig inn med slikkepott. Ha i bærene og kesam tilslutt og vend forsiktig inn.

Fyll muffinsform 3/4 full.

Stek på 175 grader i 15-20 minutter og avskjøl, hvis du skal ha frosting på toppen.



Og her får dere hvordan man lager frosting. Min lillebror ville ha cupcakes, og da må det til med frosting! :-)

Frosting:
- 250 gr smør
- 1 dl melk
- Melis til passe konsistens

Bruk romtemperert smør. Bruk håndmikser og visp til fin konsistens, ha i litt og litt melis. 

 


Ha gjerne det fyllet du vil ha, hva med hakket mørk sjokolade?

Nyt!
- Kokkeliten

Maccaroni- og kjøttdeiggrateng

Publisert: 07.06.2012 @ 00:13 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 0

Grateng kan lages på mange måter og er utrolig lekende lett å lage. Og så smaker det så godt også! Her får du oppskrift på grateng med tomatsaus. Bruk det du har av grønnsaker i ditt kjøleskap, det er bare fantasien som skal til. Jeg brukte sellerirot og vårløk. Men hvitløk er et must i tomatsaus, spørr du meg!
 



Til 2 porsjoner:
- 200 gr kjøttdeig
- 2 fedd hvitløk
- Grønnsaker (sellerirot, gulrot, vårløk, løk, selleristang etc..) 
- Tomatpure (kan sløyfes)
- 1 boks tomater
- Tørket basilikum & oregano 
- 100 gr maccaroni

Kok pasta med saltet vann. Et triks er å smake på vannet før det koker for å kjenne etter om det er nok salt. 

Kutt grønnsaker i små terninger(2x2 mm). Finhakk hvitløk. Brun kjøttdeig i smør i en panne og ha i grønnsaker, hvitløk og la det surre litt. Ha i tomatpure og la det surre litt. Ha i boks med tomater og la dette putre i 5-10 minutter på svak varme. Ha gjerne i litt vann hvis den blir for tykk. Smak til med salt og pepper.

Bland alt sammen og ha dette i en ildfast form. Strø over revet ost. 

Stek på 225 grader i 15-20 minutter. 



Ja jeg vet, osten ser ikke bra ut. Grunnet at gratengen sto klar til å settes inni ovnen, men samboeren måtte jobbe overtid i noen timer! :-)
 

 

Server med hvitløksbrød eller salat om du vil.

 God middag!
- Kokkeliten

Woksaus

Publisert: 04.06.2012 @ 20:17 Kategori: TIPS Kommentarer: 0

Woksausene du kjøper i butikken kan inneholde opptil 20-50 % sukker. Lager du woksausen selv kan jeg garantere deg at du er trygg på hva du spiser! Det er kjapt, enkelt og smaker utrolig godt. Alt smaker bedre hjemmelaget, er det ikke det de sier? 

Til 2 porsjoner:
- 1.5 dl kraft (buljong terning + vann)
- 1 1/2 - 2 ss soyasaus
- 1 ss Maizena
- Smak til med krydder du vil (spisskummen, ingefær, hvitløk etc) 

Kok opp vann og buljongterning til den er løst ut. Ha i soyasaus. Bland maizena med kaldt vann og løs den opp og visp den i sausen til du får en fin tykkelse(ikke for tykk). La sausen putre i noen minutter mens du woker!

 

Ikke salt sausen, den er salt i seg selv pga soyasausen og buljongen!

Bon appetitt!
- Kokkeliten 

hits