Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Arkiv mned: juli 2012

Jordbærblomster

Publisert: 09.07.2012 @ 16:28 Kategori: KAKER & KJEKS Kommentarer: 23

Norske jordbær er i sesong, og da prøvde jeg meg på litt konditori. Konditori er gøy og alle kan klare det. Her får du oppskrift på en lekker jordbærdessert som er verdt å prøve. Lykke til! 


 Til 6-8 stk:
Kakebunn
- 3 stk egg
- 130 gr sukker
- 90 gr hvetemel
- 1 1/2 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt og vend i hvetemel og bakepulver med en slikkepott. Ha røren forsiktig i en langpanne med bakepapir. Stekes på 250 grader i 5-6 minutter. Kjenn etter med kniv at den er gjennomstekt. Avkjøles litt. Bruk et glass til å få fine runde kaker. 

Krem
- 200 gr kremost, naturell
- 60 gr melis
- 2 ss vaniljesukker

Bland alle ingrediensene og oppbevar det i kjøleskapet til det er klart til bruk.
Ha i litt rød konditor farge i 1/3 av kremen.  


Syltetøy
-100 gr jordbær, i små biter
- 70 gr sukker

Bland jordbær og sukker i en kjele og la det koke i 4 minutter. Til du får en fin syltetøy. Avkjøles. 


Ha et tynt lag med syltetøy på alle kakene. Legg et lag med vanlig krem, rød krem og avslutt med hvitkrem. Skjær tynne skiver av jordbær på langs og legg på slik at det ser ut som en blomst. Legg et bringbær eller blåbær i midten. 

Hva liker du med jordbær? :-)

NYT!
-Kokkeliten 

Spaghetti Bolognese

Publisert: 07.07.2012 @ 19:41 Kategori: MIDDAG: PASTA Kommentarer: 3

Ok, det sies at en god Bolognese skal koke i mange timer, kanskje opptil 6 timer. Men i en travel hverdag så har ikke alle tid til dette. Derfor vil jeg komme med en enkel Bolognese saus som er ferdig i en fei. Til 4 porsjoner:
- 400 gr karbonadedeig
- 1 stk løk, finhakket
- 1 stilk stangselleri, i terninger
- 2 stk hvitløksfedd, finhakket
- 1 stk tomatboks
- Oregano & basilikum, tørket eller frisk
- Salt & pepper

- Spaghetti
- Ost 

Stek løk og selleri bland i litt olivenolje i noen minutter. Tilsett hvitløk tilslutt. Tilsett tomatboks og krydderurter.

Mens tomatsausen står og putrer, steker du karbonadedeigen i en stekepanne og ha det opp i gryten. Smak til med salt og pepper.  

Kok pastaen etter anvisning i saltet vann.


 Server med den osten du vil, strø over friske urter. Og nyt den med et godt stykke brød om du vil. 

God middag!
-Kokkeliten 

Tacokrydder

Publisert: 07.07.2012 @ 18:57 Kategori: TIPS Kommentarer: 2

Tacomixene du får tak i butikkene inneholder masse mengder sukker, salt og konserveringsmidler. Her gir jeg deg tips på hvordan du kan lage din egen mix på 3 minutter! Finn frem en plastboks som er luftett som du kan oppbevare krydderet i. 

Det som får taco til å smake taco er spisskummen, det er et must skal du lage tacokrydder og det tacokrydderet burde bestå mest av. Jeg brukte:

- Spisskummen
- Chilipulver
- Paprikapulver
- Hvitløkspulver 
- Oregano
- Salt
- Litt svart pepper 

Dette er gjort på øyemål og er veldig enkelt. Hell over ca like mye krydder som en posemix når du steker kjøttdeig/kjøtt/kylling, og ha i like mye vann og la det putre i noen minutter på svak varme.

Enjoy!
- Kokkeliten 

Kyllingfilet med basilikum- og tomatrisotto

Publisert: 04.07.2012 @ 19:36 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 0

Her i huset prøvde jeg for første gang å lage risotto. Og det ble suksess. Det er slett ikke vanskelig, det krever bare at du sper med kraften og rører jevlig. Og sørger for at den ikke overkokes. En god risotto er laget av hvitvin og vann, men vinmonopolet var dessverre stengt når jeg trengte det. Så da brukte jeg heller kyllingkraft. 

Jeg vil også fortelle dere hvordan dere tilbereder perfekt kyllingfilet, saftig og mør. 


 Til 2 porsjoner

Risotto:
- 1 stk hvitløksfedd, finhakket
- 125 gr risottoris (jeg brukte Uncle Bens)
-  Ca. 3.5 dl vann + buljong
- 30 gr parmesan
- 3 soltørkede tomater, finhakket
- En liten neve frisk basilikum, finhakket 

Fres hvitløk i litt smør og ha i risottorisen i noen minutter. Spe på med litt og litt kraft og la den koke underveis. Rør jevnlig. Når nesten all væsken har kokt inn og risen er litt tyggemotstand i(al dente) er den ferdig, det tar ca 15 minutter. La den hvile noen minutter før du har i parmesan, tomater og basilikum. Smak til med salt og pepper.   

Kyllingfilet:
- 2 stk kyllingfilet eller bryst
- Smør eller olje til steking

- Salt & pepper

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper. Gjerne andre krydder som du liker. Her i huset er vi spesielt glad i hvitløk- og paprikakrydder. Stek kyllingfileten på middels høy varme i 1 1/2-2 minutter på hver side. Stek kyllingfileten i stekeovn på 200 grader i 10-15 minutter. Hvil kyllingfileten i noen minutter før du serverer den. 


 Serverte med mini asparges.

God middag!
- Kokkeliten

Kryddersmør

Publisert: 03.07.2012 @ 08:37 Kategori: MIDDAG: TILBEHØR Kommentarer: 0

Hva smaker vel bedre enn kryddersmør til grillmaten, i tillegg når den er hjemmelaget? Kryddersmør gir ekstra god smak til alt fra nygrillet kjøtt, fisk, skalldyr eller grønnsaker. Og er et must til bakt potet! Det er enkelt og lag gjerne i større mengder og oppbevar det i fryseren. Eksempel på litt kryddersmør:
- 50 gr romtemperert smør
- 1 stk hvitløksfedd
- 1/2 stk chilli
- 1 ss friske urter (persille, koriander etc.)

Ha smøret i romtemperatur en liten stund før du begynner. Finhakk ingrediensene og bland det godt inn i smøret.

Hvis du vil fryse: legg en klatt smør i plastfolie og form dem til ruller. Pakk de inn i aluminiumsfolie og putt de i fryseren. 
Ha ut kryddersmøret en 1/2-1 time før du skal bruke smøret. 

Du kan også prøve andre varianter som soltørkede tomater, oliven og gressløk kanskje?

NYT!
-Kokkeliten 

Sellerirotsuppe

Publisert: 01.07.2012 @ 20:55 Kategori: MIDDAG: SUPPER Kommentarer: 0

Dette er absolutt en av mine favoritt supper, og det er faktisk overraskende få som har smaket sellerirot. Sellerirot er godt å steke, lage pure av og suppe, og smaker til og med veldig godt bare når den er kokt. Sellerirot har også en fantatisk duft og bare lukten gjør deg sulten. 


 Til 4 porsjoner:
- Ca 400 gr sellerirot (100 gr pr porsjon)
- 1 liten klatt smør
- Nok vann + hønse- eller grønnsaksbuljong
- 1 skvett melk/fløte

Kutt av skallet på sellerirot og kutt den i terninger. Stek i kjele med litt smør, dette får frem smakene. Spe på med vann og la den kokes mør i vann. Kjøres med stavmixer eller foodprosessor. Ha tilbake i kjelen og gi den et lite oppkok. Tilsett en skvett melk/fløte og smak til med salt og pepper. 


 Serverte med sprøstekt bacon, kesam og finhakket persille.

God middag!
- Kokkeliten 

Oreokake

Publisert: 01.07.2012 @ 19:17 Kategori: KAKER & KJEKS Kommentarer: 3

Som alle andre er oreokake en stor kakefavoritt her i huset. Den er utrolig enkel å lage. Men oppvasken etterpå kan diskuteres, den er ikke til å skryte over.

Den aller viktigste ingrediensen i kaka er Oreokjeksene som du får tak i alle butikker stort sett. I denne oppskriften er det 250 gram kjeks. Og kaken består av ostekrem og sjokolademousse.


 Bunn: 
-150 gr oreokjeks
- 50 gr smør

Ostekrem:
- 200 gr kremost, romtemperert
- 3 dl fløte
- 4 ss sukker
- Ca 50 gr Oreokjeks, grovhakket 

Sjokolademousse:
- 1 pakke Freia sjokolademousse 70%
- 2 dl melk

Bunnen: Ha kakering (18 cm i diameter) direkte på et serveringsfat. Smelt smør og kjør kjeksene til smuler. Bland i smør. Trykk massen godt ned i kakeformen og sett kaldt mens du lager ostekrem.

Ostekrem: Rør kremost til kremaktig. Pisk fløte og sukker og vend forsiktig inn i kremost. Bruk 2/3 av ostekremen på bunnen. Oppbevar resten av ostekremen kaldt. Stikk grov hakkede kjeks i ostekremen og settes kaldt i 30 minutter. 

Sjokolademousse: Følg anvisning på pakken. Fordel sjokolademoussen forsiktig over ostekremen. Settes i kjøleskapet i 30 minutter.

Ha over resten av ostekrem over sjokolademoussen og strø over grov hakkede Oreokjeks til pynt. Smelt litt mørk sjokolade og bruk en skje til å lage ringler over kaken. 

Tips: Fikk erfare at bunnen satt fast i kakefatet, neste gang skal jeg la kaken stå ute i romtemperatur litt før jeg serverer.  

hits