Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Arkiv mned: september 2012

Oreoshake

Publisert: 16.09.2012 @ 23:58 Kategori: DESSERTER Kommentarer: 0

Samboeren har fått seg ny jobb, og det måtte feires lørdagskveld med vår populære OREOshake. 



Til 2 store glass:
- 1 pakke Oreo kjeks (spar 2 til pynt)
- 3 dl melk
- 8 stk iskuler vaniljeis

Ha melken med oreo's i en blender. Miks lett, og ha i vanilje is. Server over i glass og pynt med en oreo kjeks.  

NYT!
- Kokkeliten 

Pannestekt laks med gulrotpure

Publisert: 15.09.2012 @ 21:22 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 2

Her i huset går begge med sterk forkjølelse og går rundt og hoster og harker. Da er det godt med laks rett fra elva, som forhåpentligvis vil hjelpe oss friske! :-))



Til 2 porsjoner:
- Laks (180-200 gr pr porsjon)
- 4 stk gulrøtter
- Litt melk 
- Amandine poteter
- Smør, til steking
- 1 ss frisk timian, finhakket
- 1 ss frisk basilikun, finhakket

Start med gulrotpure. Kutt gulrøtter i mindre biter og kok de møre i lettsaltet vann. Kjør gulrøttene med en skvett melk i en foodprocessor. Smak til med salt og pepper.

Kok amandine potene møre. Ha ut av vannet og stek de i en liten klatt smør med finhakket basilikum og timiam.



Krydre laksene stykkene med salt og pepper på hver side. Stekes i stekepanne med varm olje i 1 1/2- 2 minutter på hver side. Ta vekk fra varmen og la laksen hvile i 30 sek.  

God middag!
- Kokkeliten 

Calzone med kyllingskinke

Publisert: 14.09.2012 @ 20:42 Kategori: MIDDAG: KYLLING Kommentarer: 4

Innbakt pizza er en stor favoritt her i huset. Og etter en lang dag på jobb er det godt med en deilig calzone! Etter tips fra favoritt pizzeriaen vår, klarte jeg endelig å få en fantastisk calzone som faktisk også så bra ut!



Til 2 calzone/personer:

Pizzabunn
- 25 gr gjær eller 1/2 pose tørrgjær
- 1 ts sukker 
- 2 1/2 dl lunkent vann
- Ca 300 gr hvetemel 
- 1 ts hvitløkspulver (kan sløyfes)
- 2 1/2 dl lunkent vann

Pizzasaus
- 1 stk gul løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- Olivenolje
- 1 boks hakkede tomater
- 1 ts basilikum, tørket eller fersk
- 1 ts oregano, tørket eller fersk

Garnityr
- Kyllingskinke
- Revet ost 

Bland tørrgjær, sukker og vann, og la den hvile i noen minutter. Ha i hvetemelet og kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 5. minutter til du får en smidig og elastisk deig. Bruk resten av melet eller mer om nødvendig. Den skal ikke være for hard, og ikke være klissete for fingrene når du føler den. La deigen heve til dobbel størrelse, tar min. 40 min. Men den kan også stå i flere timer. La den stå et lunt og lunkent sted.

Fres løk og hvitløk i olje til den er blank. Ha i boks med tomater, basilikum og oregano. La sausen putre på lav varme i noen minutter. Smak til med salt og pepper.
NB!: Bruker du ferske urter, ha det i helt tilslutt.

Kutt skinken i strimler eller små biter og ha den i pizzasausen.

Del deigen i to og kjevle 2 runde emner. Ikke kjevle den for tynn! Ha den over på et bakepapirkledd brett, og ha over halvparten av sausen på halve siden av deigen. Ha revet ost over sausen. Pensle kantene godt med vann eller sammenvispet egg, og brett den delen som ikke har fyll over, slik at det blir til en halvmåne. Brett deigen godt slik at den blir limt sammen. Pensle med et tyngt lag vann over calzonen.



Stekes på 200 grader i 20-25 minutter. 

Voila!

God middag!
- Kokkeliten 

Green Curry nuddelsuppe med ferske blåskjell

Publisert: 11.09.2012 @ 19:55 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 2

Dette er en nydelig suppe for dere som elsker blåskjell. Suppen er inspirasjon fra ei venninnes samboer, som er kokk for Norsk Sjømatsenter i Bergen. Han lager fantastisk god mat! 



Til 2 porsjoner

Blåskjell og blåskjellkraft: 
- 1/2 kg blåskjell
- 2 stk sjalottløk, finhakket
- 2 stk hvitløkfedd, finhakket
- 1/2 stk chilli, finhakket
- Olivenolje
- 2 ss frisk timian, finhakket
- 2 dl hvitvin

Suppe:
- 1/2 stk chilli, finhakket
- 2 ss frisk koriander
- Olivenolje
- 2 stilk sitrongress, finhakket
- 1 boks kokosmelk
- Litt blåskjellkraft
- 1 ts green curry paste
- 1 1/2 ss maizena 

- 1 plate nudler



Start med blåskjellene. Skyll blåskjellene godt og se til at alle er lukket, er de litt åpnet eller ødelagt i søppel med de. Fres sjalottløk, hvitløk og chilli blank i olivenolje, i en vid stor panne. Ha i blåskjell, timian og hvitvin. Ha på lokk og damp dem under lokk på sterk varme til de er åpnet, ca. 5-6 minutter. Rist i pannen av og til. La blåskjelle stå på laveste varme under lokk til suppen er ferdig.

Stek chilli i olivenolje og ha i koriander. Ha i kokosmelk, sitrongress, blåskjellkraft og green curry. La suppen putre i noen minutter. Bland maizena med litt vann og spe i litt og litt i suppen, til du får fin konsistens. Smak suppen til med salt og pepper. 

Kok nudler etter anvisning på pakken og ha de i suppen.



Server og nyt!

God middag!
- Kokkeliten 

Pasta Carbonara

Publisert: 10.09.2012 @ 20:58 Kategori: MIDDAG: PASTA Kommentarer: 7

Pasta carbonara har vært en livrett for meg siden jeg smakte "Pasta di Parma" da jeg var 13 år, men jeg fikk et helt annet syn når jeg lærte meg av tidligere kollega å lage skikkelig hjemmelaget pasta carbonara. Og dette er en suksess for samboeren også, som blir like glad hver gang jeg serverer. 



Til 2 porsjoner: 
- 200 gr fullkorn pasta
- 3 skiver bacon, i terninger
- 2 stk egg
- 1 1/2 dl fløte
- 30 gr parmesan
- Sort pepper
- 2 ts salt
- 2 ss frisk basilikum, finhakket 

Kok pasta etter anvisning på pakken, i lettsaltet vann.

Stek bacon på sterk varme, til den blir sprø. Rør egg, fløte, parmesan, salt og masse pepper. Her vil jeg anbefale å bruke nykvernet sort pepper. 



Sil pasta, rør inn bacon og saus. Varm forsiktig. Skal ikke koke. Ha i frisk basilikum og rør forsiktig inn. Server straks!

God middag!
- Kokkeliten 

Suksessterte

Publisert: 09.09.2012 @ 17:08 Kategori: KAKER & KJEKS Kommentarer: 28

Suksessterte, eller suksesskake, er en særdeles god kake som er veldig populær på kakebordet. Kaken består av mandelbunn, med gul krem på toppen. Oppskriften har jeg fått av svigermor som hun er veldig flink på. Dette er samboerens favorittkake, og denne overrasket jeg med på overraskelsesfest for han. Da ble mannen i huset veldig glad.



Her er oppskriften (24 cm diameter kakering):
- 5 stk eggehviter
- 200 gr sukker
- 200 gr mandler, grovhakket
- 1 ts bakepulver

Smørekrem:
- 5 stk eggeplommer
- 1 dl fløte
- 125 gr sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 150 gr meierismør

Dekor:
- 45 gr smeltet mørk sjokolade
- Kakelys
 
Stivpisk eggehvitene med litt og litt av sukkeret. Grovhakk mandlene i en foodproceccor i et par sekunder. Vend inn mandler og bakepulver forsiktig i eggehvitene. Ha i kakering og stek på 160°c i 50-60 minutter. Avkjøles. 

Mens kaken er i ovnen lager du smørekremen. Rør eggeplommer, fløte og sukker over lav varme eller middels til kremen tykner. Avkjøles litt, og pisk inn myknet smør. Avkjøles i kjøleskap. 



Ha bunnen over på et kakefat og bre smørekrem over kaken. Smelt sjokolade over vannbad eller på svak varme og pynt kaken. La kaken stå i kjøleskap i en time.

Kaken smaker best når den har stått over natten. 

Serverte med varm sjokolade og krem.

Overrasket kjæresten med kake, kakelys og venner når han kom hjem

Er du også glad i suksessterte?

NYT!
- Kokkeliten

Svinewok med brokkoli, gulrøtter og hvitløk

Publisert: 08.09.2012 @ 17:19 Kategori: MIDDAG: KJØTT Kommentarer: 2

Rask og god hverdagsmiddag. Har laget hjemmelaget woksaus som består av kyllingbuljong og soyasaus. Her har du oppskriften!

Til 2 porsjoner:
- 200 gr svinekjøtt, i strimler
- Olje
- 1/2 stk brokkoli, i små buketter
- 1 stor eller 2 små gulrøtter, i skiver
- 1 stor hvitløksfedd, finhakket

Woksaus:
- 1 1/2 dl buljong (vann + 1 kylling buljongterning) 
- 1 1/2-2 ss soyasaus
- 2 ss maizena

Start med sausen. Kok opp vann, buljongterning og soyasaus. Ha maizena i en kopp og ha i noen dråper vann, til det blir flytende. La sausen småkoke mens du woker. 

Stek svinekjøtt raskt i en stekepanne og sett det til side. Fres brokkoli og gulrøtter, og ha i hvitløk tilslutt. Ha i svinekjøtt og woksaus, og varm opp. 



Server straks med nykokt ris eller nudler. 

Hva er din favoritt wok?

God middag!
- Kokkeliten 

 

Sushi - maki, ura-maki og nigiri

Publisert: 04.09.2012 @ 22:00 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 7

På lørdag prøvde jeg å spise sushi for andre gang. Første gang ble jeg litt skremt for sushi, for det smakte ikke godt. Jeg laget sushi med min venn Linn Therese som er konditorkokk og hennes samboer som også er restaurant kokk. Vi brukte selvfølgelig villaks som samboeren fisket opp fra elven dagen før. Å lage sushi var spennende og nytt for meg, litt vanskelig, men absolutt verdt det!

Vi laget også fritert laks, nam!

Vi laget tre typer sushi: Maki (nori/sjøgress på utsiden), Uramaki (nori/sjøgress på innsiden) og Nigiri (risball)

Vi laget sushi til 4 personer

Sushiris (nishiki):
- 4 dl sushiris 
- 3 ss riseddik
- 3/4 ts salt
- 3/4 ss sukker

Skyll risen i kaldt vann, til skyllevannet blir klart. La risen ligge i kaldt vann i ca 30 minutter.

Hell av skyllevannet og ha i like deler vann som ris (4 dl). Kok opp risen og la den fosskoke i 2-3 minutter. Skru ned varmen til lav og la risen koke videre i 20-30 minutter.

Ha risen i en plastbolle og dekk bollen med en fuktet kjøkkenhåndkle. Lag sushieddik av riseddik, salt og sukker. Vend eddiken i risen forsiktig, litt og litt. Risen skal være klebrig og ikke for bløt. Det er derfor viktig at du justerer med sushieddiken. La risen hvile under fuktet håndkle til du er klar til å rulle sushirullene. Den skal være romtemperert. 

Grønnsaker & frukt:
Avocado
Mango
Agurk
Vårløk

Avocado, mango og agurk kuttes opp i tynne strimler. Vårløk kuttes opp i tynne skiver.

MAKI (NORI PÅ UTSIDEN):
- Laks
- Agurk, avocado & mango 
- Noriark (sjøgress)

Skjær laksefilet i strimler, ikke for tykke. Legg noriark på bambusmatte. Dypp fingrene i en skål med vann, dette er for at risen ikke skal være klæbete på fingrene. Fordel et tyng lagt med ris over noriarket, nesten helt ut i kantene. Legg strimler av laks og grønnsaker

Rull sammen noriarket til en rull ved hjelp av bambusmatten. Ha litt vann i kantene hvis noriarket ikke limer seg sammen. 

Dypp en skarp kniv i vann før du kutter. Del hver rull i to, og deretter i to og to, da får du 8 biter av hver rull. 



URA-MAKI (NORI PÅ INNSIDEN):
- Laks
- Wasabi
- Noriark
- Agurk, avocado, mango & vårløk

 
Skjær laksefilet i strimler. Fukt fingrene med kaldt vann. Legg et noriark over bambusmatten, og fordel ris over. Få ris ut i kantene nesten helt ut i kantene. Snu noriark og ris på hodet, slik at noriark ligger øverst. Smør et tyng lag wasabi i midten og fordel grønnsaker over. Rull sammen uramakien, og klem godt rundt med matten. 

Dypp kniv i vann. Del rull i to, deretter i to og to. Samme som med makien. 




NIGIRI (RISBALL):
- Ris
- Laks

Skjær et jevnt stykke av laksefileten. Deretter skjærer du i 2-3 mm tynne skiver.

Dypp hendene i vann. Ta ca 1 ss ris i hånden og form den oval. Legg lakseskiver over risballen og bre den utover og nedover slik at risen og laksen fester seg til hverandre.   

 

Vi serverte sushi med soyasaus, wasabi, chillimajones og wasabimajones.
Og på toppen av det hele hadde kokken i huset laget nuddelsuppe med blåskjell, det var godt det!

Liker du sushi eller vil du prøve sushi?

Ha en fin kveld!
- Kokkeliten

Fullkorns pasta med serrano

Publisert: 03.09.2012 @ 19:05 Kategori: MIDDAG: PASTA Kommentarer: 2

I helga var vi så heldig å fikk serrano av svigerforeldrene, som nettopp har kommet hjem fra Spania. Serrano er en stor favoritt blant spekemat, og smaker alltid like godt.



Til 2 porsjoner:
- 250 gr fullkorns pastaskruer
- 40 gr smør
- 2 ss hvetemel
- 1 dl hvitvin
- 2 1/2 dl melk
- 1/4 ts nykvernet pepper
- 1/2 ts salt
- 10 gr parmesan 
- 100 gr serrano
- 2 ss basilikum, finhakket

Kok pasta etter anvisning.

Smelt smør, visp inn hvetemel. Spe på med hvitvin og melk. La suppen småkoke i noen få minutter.
Smak til med salt, pepper og revet parmesan. 

Riv opp serrano med hendene og ha i pasta, og ha i sausen og basilikum. Rør godt om og server!


God middag!
- Kokkeliten 

Mørk sjokolademousse

Publisert: 02.09.2012 @ 20:52 Kategori: DESSERTER Kommentarer: 8

Etter noen lange uker på jobb, er det godt å nøye seg med en deilig middag etterfulgt av himmelsk munnfull dessert. Mørk sjokolade er det noe av det beste jeg vet. Her er min oppskrift på sjokolademousse som jeg har laget en god del ganger. Laget den for første gang på eksamen, der jeg endte opp med en 5'er pga desserten, samt at sjokolademoussen ble tatt i bruk i menyen på tidligere arbeidsplass. Enjoy!



Til 4 porsjoner - eller 2 lystne:
- 150 gr mørk sjokolade (min 50 % kakao)
- 3 dl fløte
- 2 eggeplommer
- 3 ss sukker
- 2 eggehviter 
- 1 klype havsalt

Smelt sjokolade på svak varme eller over vannbad. Stivpisk kremfløten og pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Vend sjokolade og eggedosis i den piskede kremen, med en slikkepott. Stivpisk eggehvitene og en klype salt i en ren bolle og visp, og vend dem inn i sjokoladekremen. 

Sett moussen kald i noen få timer. 



Nyt med noen friske bær og vaniljesaus, det er mannen i huset's favoritt!

Ha en fortsatt god helg!
- Kokkeliten 

Fransk sjokoladekake med sjokoladeganache

Publisert: 01.09.2012 @ 18:40 Kategori: MITT ARBEID Kommentarer: 0

I dag hadde vi en bestilling på en hel sjokoladekake som skulle hentes. Jeg fikk oppgave i å dekorere kaken, noe jeg syns er veldig gøy. Toppet kaken med sjokoladeganache, som er så mye mer smakfull en ekkel Toro sjokoladeglasur. 

Sjokoladeganache består enkelt av mørk sjokolade, smør og litt fløte. 

Som dere ser, er jeg ikke helt stødig med hendene når det kommer til dekorasjon. 
Men øvelse gjør mester, er det ikke det de sier? :-)) 

Hvit sjokolade dekorasjon, mørk sjokoladepynt og friske bær

Jeg ville blitt glad for denne kaka! 

Hva syns du om kaken?

Ha en fin helg!
- Kokkeliten 

hits