På lørdag prøvde jeg å spise sushi for andre gang. Første gang ble jeg litt skremt for sushi, for det smakte ikke godt. Jeg laget sushi med min venn Linn Therese som er konditorkokk og hennes samboer som også er restaurant kokk. Vi brukte selvfølgelig villaks som samboeren fisket opp fra elven dagen før. Å lage sushi var spennende og nytt for meg, litt vanskelig, men absolutt verdt det!
Vi laget også fritert laks, nam!
Vi laget tre typer sushi: Maki (nori/sjøgress på utsiden), Uramaki (nori/sjøgress på innsiden) og Nigiri (risball)
Vi laget sushi til 4 personer
Sushiris (nishiki):
- 4 dl sushiris
- 3 ss riseddik
- 3/4 ts salt
- 3/4 ss sukker
Skyll risen i kaldt vann, til skyllevannet blir klart. La risen ligge i kaldt vann i ca 30 minutter.
Hell av skyllevannet og ha i like deler vann som ris (4 dl). Kok opp risen og la den fosskoke i 2-3 minutter. Skru ned varmen til lav og la risen koke videre i 20-30 minutter.
Ha risen i en plastbolle og dekk bollen med en fuktet kjøkkenhåndkle. Lag sushieddik av riseddik, salt og sukker. Vend eddiken i risen forsiktig, litt og litt. Risen skal være klebrig og ikke for bløt. Det er derfor viktig at du justerer med sushieddiken. La risen hvile under fuktet håndkle til du er klar til å rulle sushirullene. Den skal være romtemperert.
Grønnsaker & frukt:
Avocado
Mango
Agurk
Vårløk
Avocado, mango og agurk kuttes opp i tynne strimler. Vårløk kuttes opp i tynne skiver.
MAKI (NORI PÅ UTSIDEN):
- Laks
- Agurk, avocado & mango
- Noriark (sjøgress)
Skjær laksefilet i strimler, ikke for tykke. Legg noriark på bambusmatte. Dypp fingrene i en skål med vann, dette er for at risen ikke skal være klæbete på fingrene. Fordel et tyng lagt med ris over noriarket, nesten helt ut i kantene. Legg strimler av laks og grønnsaker
Rull sammen noriarket til en rull ved hjelp av bambusmatten. Ha litt vann i kantene hvis noriarket ikke limer seg sammen.
Dypp en skarp kniv i vann før du kutter. Del hver rull i to, og deretter i to og to, da får du 8 biter av hver rull.

URA-MAKI (NORI PÅ INNSIDEN):
- Laks
- Wasabi
- Noriark
- Agurk, avocado, mango & vårløk
Skjær laksefilet i strimler. Fukt fingrene med kaldt vann. Legg et noriark over bambusmatten, og fordel ris over. Få ris ut i kantene nesten helt ut i kantene. Snu noriark og ris på hodet, slik at noriark ligger øverst. Smør et tyng lag wasabi i midten og fordel grønnsaker over. Rull sammen uramakien, og klem godt rundt med matten.
Dypp kniv i vann. Del rull i to, deretter i to og to. Samme som med makien.

NIGIRI (RISBALL):
- Ris
- Laks
Skjær et jevnt stykke av laksefileten. Deretter skjærer du i 2-3 mm tynne skiver.
Dypp hendene i vann. Ta ca 1 ss ris i hånden og form den oval. Legg lakseskiver over risballen og bre den utover og nedover slik at risen og laksen fester seg til hverandre.

Vi serverte sushi med soyasaus, wasabi, chillimajones og wasabimajones.
Og på toppen av det hele hadde kokken i huset laget nuddelsuppe med blåskjell, det var godt det!
Liker du sushi eller vil du prøve sushi?
Ha en fin kveld!
- Kokkeliten