Oppskrifter Om kokken Mitt arbeid

Kategori: MIDDAG: FISK

Hvitvindampede blåskjell med sjalottløk, hvitløk og basilikum

Publisert: 27.01.2013 @ 13:34 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 0

Etter en lang uke på jobb, er det godt å sitte seg ned med sin kjære og nyte et deilig måltid og fin atmosfære med levende lys. Her vil jeg dele med mine fine lesere om hvor enkelt det er å lage gode blåskjell. Se her!



Til 2 porsjoner:
- 1 kg ferske blåskjell
- 1 stk sjalottløk, finkuttet
- 1 stk kinesisk hvitløk, finkuttet
- 1 ss TINE Meierismør
- 1 ss olivenolje
- 1 skvett hvitvin
- 1 dl fløte
- 2 ss frisk basilikum el. timian

Se i gjennom blåskjellene med å skylle de med kaldt vann i noen minutter. Ha de blåskjellene som er lukket seg og ikke har synlige skader, de andre kastet!

Finkutt sjalottløk, hvitløk og basilikum. Fres sjalottløk og hvitløk kjapt med smør og olje på høy varme. Ha i blåskjell og en liten skvett hvitvin og ha på lokk. La blåskjellene dampe på høy varme under lokk, rist på pannen av og til. Blåskjellene er ferdig når alle er åpnet. Ha i fløte og finhakket basilikum. 



Serveres straks.

Server med fersk baguette og godt myknet smør. Her vil jeg anbefale Jacobs Utvalgte stenovnsbakt baguette som smakte utrolig godt med blåskjellene. 

God middag!
- Kokkeliten

Ørretfilet med fullkornsris, lettstekt miniasparges, marinert cherrytomat og sitronsaus

Publisert: 17.01.2013 @ 21:35 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 1

Når jeg er alene hjemme og har besøk av min kjære venninne som er kokk, da er det på tide å slå seg løs og kose seg på kjøkkenet. Det ble et velsmakende måltid før vi gikk på svømming sammen. Selv ble vi veldig trøtt og slapp etter middag. De sier at du blir ofte trøtt av å spise fisk, jeg begynner å tro at det er sant. MEN, fisk er godt og er godt for kropp og sjel. 



 Til 2 porsjoner:
- 2 stk fersk ørretfilet, porsjoner
- Salt & nykvernet pepper
- Litt sitronjuice

Garnityr
- 1 dl fullkornsris
- 1 pakke miniasparges
- Litt maldonsalt
- 4-5 stk cherrytomater
- Litt balsamicokrem

Sitronsaus
- 1 stk sjalottløk, finhakket
- Litt purreløk, i tynne skiver
- Litt smør, til steking
- 1/2 ts hvetemel
- 2 dl kremfløte
- Juice av 3/4 av sitron
- Litt hvitvineddik

Kok ris etter anvisning på pakken.

Krydre ørretfiletene med salt og pepper, og skvis på sitronjuice. Stekes i varm stekepanne med 50/50 smør og olje i 1 1/2-2 minutter på hver side. Settes så i ovnen på 200 grader i 5-10 minutter. La ørretfileten hvile i 1-2 minutter før du serverer. 

Miniasparges stekes i en liten stekepanne med smør på middels varme til de har fått en fin farge og mykere.  Strø litt maldonsalt over. 

Cherrytomtatene kuttes i båter og vendes med litt balsamicokrem. 



Sitronsaus:
Finhakk sjalottløk. Del purre i to og kutt den i tynne skiver. Dette svisses med litt smør til de har fått fin gylden farge. Ha i litt hvetemel og rør rundt. Tilsett fløten og la den småputre i noen minutter. Smak til med sitronsaus, hvitvineddig, salt og pepper. 

Nå kan du nyte din deilig ørret middag med masse godt tilbehør, velbekomme!

God middag!
- Kokkeliten 

Pannestekt laks med gulrotpure

Publisert: 15.09.2012 @ 21:22 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 2

Her i huset går begge med sterk forkjølelse og går rundt og hoster og harker. Da er det godt med laks rett fra elva, som forhåpentligvis vil hjelpe oss friske! :-))



Til 2 porsjoner:
- Laks (180-200 gr pr porsjon)
- 4 stk gulrøtter
- Litt melk 
- Amandine poteter
- Smør, til steking
- 1 ss frisk timian, finhakket
- 1 ss frisk basilikun, finhakket

Start med gulrotpure. Kutt gulrøtter i mindre biter og kok de møre i lettsaltet vann. Kjør gulrøttene med en skvett melk i en foodprocessor. Smak til med salt og pepper.

Kok amandine potene møre. Ha ut av vannet og stek de i en liten klatt smør med finhakket basilikum og timiam.



Krydre laksene stykkene med salt og pepper på hver side. Stekes i stekepanne med varm olje i 1 1/2- 2 minutter på hver side. Ta vekk fra varmen og la laksen hvile i 30 sek.  

God middag!
- Kokkeliten 

Green Curry nuddelsuppe med ferske blåskjell

Publisert: 11.09.2012 @ 19:55 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 2

Dette er en nydelig suppe for dere som elsker blåskjell. Suppen er inspirasjon fra ei venninnes samboer, som er kokk for Norsk Sjømatsenter i Bergen. Han lager fantastisk god mat! 



Til 2 porsjoner

Blåskjell og blåskjellkraft: 
- 1/2 kg blåskjell
- 2 stk sjalottløk, finhakket
- 2 stk hvitløkfedd, finhakket
- 1/2 stk chilli, finhakket
- Olivenolje
- 2 ss frisk timian, finhakket
- 2 dl hvitvin

Suppe:
- 1/2 stk chilli, finhakket
- 2 ss frisk koriander
- Olivenolje
- 2 stilk sitrongress, finhakket
- 1 boks kokosmelk
- Litt blåskjellkraft
- 1 ts green curry paste
- 1 1/2 ss maizena 

- 1 plate nudler



Start med blåskjellene. Skyll blåskjellene godt og se til at alle er lukket, er de litt åpnet eller ødelagt i søppel med de. Fres sjalottløk, hvitløk og chilli blank i olivenolje, i en vid stor panne. Ha i blåskjell, timian og hvitvin. Ha på lokk og damp dem under lokk på sterk varme til de er åpnet, ca. 5-6 minutter. Rist i pannen av og til. La blåskjelle stå på laveste varme under lokk til suppen er ferdig.

Stek chilli i olivenolje og ha i koriander. Ha i kokosmelk, sitrongress, blåskjellkraft og green curry. La suppen putre i noen minutter. Bland maizena med litt vann og spe i litt og litt i suppen, til du får fin konsistens. Smak suppen til med salt og pepper. 

Kok nudler etter anvisning på pakken og ha de i suppen.



Server og nyt!

God middag!
- Kokkeliten 

Sushi - maki, ura-maki og nigiri

Publisert: 04.09.2012 @ 22:00 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 7

På lørdag prøvde jeg å spise sushi for andre gang. Første gang ble jeg litt skremt for sushi, for det smakte ikke godt. Jeg laget sushi med min venn Linn Therese som er konditorkokk og hennes samboer som også er restaurant kokk. Vi brukte selvfølgelig villaks som samboeren fisket opp fra elven dagen før. Å lage sushi var spennende og nytt for meg, litt vanskelig, men absolutt verdt det!

Vi laget også fritert laks, nam!

Vi laget tre typer sushi: Maki (nori/sjøgress på utsiden), Uramaki (nori/sjøgress på innsiden) og Nigiri (risball)

Vi laget sushi til 4 personer

Sushiris (nishiki):
- 4 dl sushiris 
- 3 ss riseddik
- 3/4 ts salt
- 3/4 ss sukker

Skyll risen i kaldt vann, til skyllevannet blir klart. La risen ligge i kaldt vann i ca 30 minutter.

Hell av skyllevannet og ha i like deler vann som ris (4 dl). Kok opp risen og la den fosskoke i 2-3 minutter. Skru ned varmen til lav og la risen koke videre i 20-30 minutter.

Ha risen i en plastbolle og dekk bollen med en fuktet kjøkkenhåndkle. Lag sushieddik av riseddik, salt og sukker. Vend eddiken i risen forsiktig, litt og litt. Risen skal være klebrig og ikke for bløt. Det er derfor viktig at du justerer med sushieddiken. La risen hvile under fuktet håndkle til du er klar til å rulle sushirullene. Den skal være romtemperert. 

Grønnsaker & frukt:
Avocado
Mango
Agurk
Vårløk

Avocado, mango og agurk kuttes opp i tynne strimler. Vårløk kuttes opp i tynne skiver.

MAKI (NORI PÅ UTSIDEN):
- Laks
- Agurk, avocado & mango 
- Noriark (sjøgress)

Skjær laksefilet i strimler, ikke for tykke. Legg noriark på bambusmatte. Dypp fingrene i en skål med vann, dette er for at risen ikke skal være klæbete på fingrene. Fordel et tyng lagt med ris over noriarket, nesten helt ut i kantene. Legg strimler av laks og grønnsaker

Rull sammen noriarket til en rull ved hjelp av bambusmatten. Ha litt vann i kantene hvis noriarket ikke limer seg sammen. 

Dypp en skarp kniv i vann før du kutter. Del hver rull i to, og deretter i to og to, da får du 8 biter av hver rull. 



URA-MAKI (NORI PÅ INNSIDEN):
- Laks
- Wasabi
- Noriark
- Agurk, avocado, mango & vårløk

 
Skjær laksefilet i strimler. Fukt fingrene med kaldt vann. Legg et noriark over bambusmatten, og fordel ris over. Få ris ut i kantene nesten helt ut i kantene. Snu noriark og ris på hodet, slik at noriark ligger øverst. Smør et tyng lag wasabi i midten og fordel grønnsaker over. Rull sammen uramakien, og klem godt rundt med matten. 

Dypp kniv i vann. Del rull i to, deretter i to og to. Samme som med makien. 




NIGIRI (RISBALL):
- Ris
- Laks

Skjær et jevnt stykke av laksefileten. Deretter skjærer du i 2-3 mm tynne skiver.

Dypp hendene i vann. Ta ca 1 ss ris i hånden og form den oval. Legg lakseskiver over risballen og bre den utover og nedover slik at risen og laksen fester seg til hverandre.   

 

Vi serverte sushi med soyasaus, wasabi, chillimajones og wasabimajones.
Og på toppen av det hele hadde kokken i huset laget nuddelsuppe med blåskjell, det var godt det!

Liker du sushi eller vil du prøve sushi?

Ha en fin kveld!
- Kokkeliten

Vill lakseburger med stekte potetbåter

Publisert: 22.08.2012 @ 07:33 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 0

Nok en gang kom samboeren hjem med en villaks og jeg mekket i stand en knallgod lakseburger!



 Til 2 porsjoner:
- 160-180 gr laksefilet (pr. porsjon)
- Litt rødløk, finhakket
- 2 ss gressløk, kuttet
- 1 1/2 ts salt
- 1/2 ts kvernet sort pepper 
- Litt olivenolje

Skjær filet av laks og skjær av skinnet. Kjør laks, rødløk, gressløk og olivenolje i en foodprocessor. Smak til med nykvernet pepper.

Form to flate burgere på et skjærefjøl og stek 1 1/2 minutt på hver side i olje på middels høy varm stekepanne. 
Stekes så i ovn i 5 minutter på 180 grader.



Varm burgerbrød i ovn og legg i salat, grønnsaker og dressing.
Jeg brukte creme fraiche dressing på ene siden av brødet og rød pesto på andre, god kombinasjon med lakseburger! 

Legg i lakseburger og server!

Jeg serverte burgeren med kokte amandine poteter som er stekt med smør, salt, pepper og timian. 
Og ketchup ved siden av. 

God middag!
- Kokkeliten

Smålaks fra Voss med rød pesto

Publisert: 14.08.2012 @ 18:26 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 0

Samboeren kom hjem med en liten tert, feilvandret smålaks fra Vosso. Da måtte vi selvfølgelig lage deilig middag ut av denne, med rød pesto, amandine poteter og frisk grønn salat. Og den nøt vi i sommersteken, etterfulgt av båtaktiviteter. Bare elsker sommer!
 
Til 2 porsjoner:
- Laks/ørret (170-200 gr pr. porsjon)
- Rød pesto
- Amandine poteter (3-5 stk pr. porsjon)

 Krydre og stek laks i stekepanne på begge sider. Smør et lag rød pesto og stek i ovn på 200 grader i fem minutter. 

Kutt amandine poteter i fire og kok de lett møre i lettsaltet vann. Stekes så i litt smør, smak til med salt og pepper.
 
Serverte med frisk salat.

GOD MIDDAG!
- Kokkeliten 

Laksegrateng

Publisert: 13.08.2012 @ 21:31 Kategori: MIDDAG: FISK Kommentarer: 0

Her kommer oppskrift på hjemmelaget lakse- eller fiskegrateng som jeg vedder på at alle kommer til å elske. Til og med barna!


 Til 2 porsjoner:
 300 gr fisk (torsk, sei, laks etc..)
- Litt over 1/2 dl maccaroni

 Saus:
- 1 ss smør/margarin
- 1 1/2 ss mel
- 2 dl melk
- Sitronsaft
- 2 egg 

-Strøkavring

Damp fisken i lettsaltet vann i 3 minutter under lokk.

Kok maccaroni etter anvisning på pakken.

Saus:
Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe på med melk, erstatt litt av melken med fiskekraften du dampet fisken med.  La sausen småkoke i noen minutter. Rør om av og til slik at den ikke svir seg. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Skill eggeplommer og eggehviter. Avkjøl sausen litt og rør i eggeplommer, fisk og maccaroni. Stivpisk eggehvitene og rør vend forsiktig inn med slikkepott. 

Ha over i en ildfast form. 

Ha strøkavring over i en foodprocessor og kjør den til smuler. Strø dette over laksegratengen. 

Stekes på 200-225 grader i 30-40 minutter. (til strøkavring er gyllen)




Serverte med råkost, revet gulrot!

God middag!
- Kokkeliten

hits